Foto: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Late oogst van bijvoet voor de zaadwinning

Veel akkerbouwers op het Zeeuwse eiland Tholen hebben zich naast het reguliere teeltplan gespecialiseerd in de teelt bloem- en groentezaad. Een nieuwe teelt voor Drogerij Stavenisse is het meters hoge gewas bijvoet.

 • Loonbedrijf Gunter uit Sint-Annaland (Z.) maait de metershoge bijvoet met zijn John Deere W150 met Lely maaibord. Om zaadverlies te beperken wordt het gewas in de mist gemaaid. Daarna blijft het gewas nog enkele weken liggen om te drogen. - Foto's: Anton Dingemanse

  Loonbedrijf Gunter uit Sint-Annaland (Z.) maait de metershoge bijvoet met zijn John Deere W150 met Lely maaibord. Om zaadverlies te beperken wordt het gewas in de mist gemaaid. Daarna blijft het gewas nog enkele weken liggen om te drogen. – Foto’s: Anton Dingemanse

 • De bijvoet wordt gemaaid op de hoogste stand die met deze maaimachine gemaaid kan worden. Hier wordt het maairesultaat van de eerste gang beoordeelt. Teler Richard den Engelsman uit Sint-Maartensdijk kijkt hier samen met Bram Gunter en Jan Bijnagte van de drogerij of het gewas goed op de wel heel lange stoppel ligt.

  De bijvoet wordt gemaaid op de hoogste stand die met deze maaimachine gemaaid kan worden. Hier wordt het maairesultaat van de eerste gang beoordeelt. Teler Richard den Engelsman uit Sint-Maartensdijk kijkt hier samen met Bram Gunter en Jan Bijnagte van de drogerij of het gewas goed op de wel heel lange stoppel ligt.

 • Het zelf geconstrueerde bord om het gewas voorover te duwen en te voorkomen dat het gewas op de maaibalk zou kunnen vallen is nu wel heel functioneel. Het gewas was oost-west gezaaid. De heersende wind is west en dat hield in dat tegen de groeirichting in niet gemaaid kon worden. Elke baan moest dus vanuit het westen worden gemaaid.

  Het zelf geconstrueerde bord om het gewas voorover te duwen en te voorkomen dat het gewas op de maaibalk zou kunnen vallen is nu wel heel functioneel. Het gewas was oost-west gezaaid. De heersende wind is west en dat hield in dat tegen de groeirichting in niet gemaaid kon worden. Elke baan moest dus vanuit het westen worden gemaaid.

 • Achter de maaimachine ligt het zwad er mooi hoog en droog bij. Storm veroorzaakte nauwelijks schade aan de ligging.

  Achter de maaimachine ligt het zwad er mooi hoog en droog bij. Storm veroorzaakte nauwelijks schade aan de ligging.

 • Jan Bijnagte bekijkt dit voor hem nieuwe gewas om een indruk te krijgen van de zaadwinning. Het zaad wordt in hoofdzaak gebruikt voor akkerrandmengsels. Daarnaast wordt het blad culinair toegepast en is therapeutische werking bekend. De bijvoet hoort bij het plantengeslacht Artemesia waartoe ook bijvoorbeeld alsem en dragon behoren.

  Jan Bijnagte bekijkt dit voor hem nieuwe gewas om een indruk te krijgen van de zaadwinning. Het zaad wordt in hoofdzaak gebruikt voor akkerrandmengsels. Daarnaast wordt het blad culinair toegepast en is therapeutische werking bekend. De bijvoet hoort bij het plantengeslacht Artemesia waartoe ook bijvoorbeeld alsem en dragon behoren.

 • Om nog in deze tijd van het jaar te kunnen dorsen moet de combine klaarstaan om zodra het weer goed is aan de slag te kunnen. Eind oktober deed zich door betrekkelijk veel zon en wind die gelegenheid voor. In een uurtje werd de 20 are bijvoet gedorst.

  Om nog in deze tijd van het jaar te kunnen dorsen moet de combine klaarstaan om zodra het weer goed is aan de slag te kunnen. Eind oktober deed zich door betrekkelijk veel zon en wind die gelegenheid voor. In een uurtje werd de 20 are bijvoet gedorst.

 • Bijvoet is een meerjarig gewas dat meerdere jaren geoogst kan worden. De stoppel wordt nog gehakseld en alles blijft liggen. Alleen het zaad verdwijnt zo van de akker. Volgend jaar loopt het wortelstelsel weer uit voor de volgende zaadteelt.

  Bijvoet is een meerjarig gewas dat meerdere jaren geoogst kan worden. De stoppel wordt nog gehakseld en alles blijft liggen. Alleen het zaad verdwijnt zo van de akker. Volgend jaar loopt het wortelstelsel weer uit voor de volgende zaadteelt.

 • Na het dorsen gaan de kisten met de zaadmassa naar de drogerij waar ze met ongeveer 90% relatieve luchtvochtigheid voor de droogwand komen.

  Na het dorsen gaan de kisten met de zaadmassa naar de drogerij waar ze met ongeveer 90% relatieve luchtvochtigheid voor de droogwand komen.

 • Na enkele dagen voor de droogwand is de relatieve luchtvochtigheid in de zaadmassa teruggelopen naar 36,5 %. Dit is niet het vochtgehalte van het zaad zelf, dat ligt op 10 tot 12%.

  Na enkele dagen voor de droogwand is de relatieve luchtvochtigheid in de zaadmassa teruggelopen naar 36,5 %. Dit is niet het vochtgehalte van het zaad zelf, dat ligt op 10 tot 12%.

 • Om een beetje idee te krijgen hoeveel zaad er uiteindelijk zal overblijven zeeft Bijnagte een monster van de zaadmassa.

  Om een beetje idee te krijgen hoeveel zaad er uiteindelijk zal overblijven zeeft Bijnagte een monster van de zaadmassa.

 • Dit is het geschoonde bijvoetzaad, heel klein spul.

  Dit is het geschoonde bijvoetzaad, heel klein spul.

Beheer
WP Admin