Ook bij verduurzaming is markwerking mede bepalend voor de vormgeving van de eco-regeling. - Foto: ANP AlgemeenColumn

‘Lastig onderhandelen met Brussel’

Ook bij verduurzaming is markwerking mede bepalend voor de vormgeving van de eco-regeling.

Minister Adema wil gaan heronderhandelen met Brussel. Nu er zoveel boeren voor goud gaan bij de eco-regeling, blijkt er budget te weinig te zijn. Het is een beetje wrang dat het verduurzamingsbeleid, versterking van de biodiversiteit en meer natuurinclusief werken, nu vast lijkt te lopen op een tekort aan middelen. Er hoort voor wie ambities heeft immers boter bij de vis.

Dat vindt ook LTO, die in het vinkentouw klom om te zeggen dat dit niet gaat helpen en LNV daarmee zich opnieuw onbetrouwbaar toont. Boeren hebben en masse de gewenste keuzes gemaakt en zijn in beweging gekomen. Dan is het ronduit frustrerend als blijkt dat er straks kortingen op de vergoedingen gaan komen.

Dat wordt beleefd als een vorm van contractbreuk, waarbij de overheid zich zelf niet houdt aan de recent ingevoerde Oneerlijke Handelspraktijken Richtlijn. Overigens lijkt Nederland zeker niet alleen te staan. Ook in andere EU-landen is er volgens Eurocommissaris Wojciechowski ‘overtekening’.

Prikkelsturing werkt

Wat mij opvalt is dat ‘prikkelsturing’, bepaalde acties bevorderen via gerichte betalingen, werkt. Doelsturing is nog een stapje ingewikkelder, maar maakt gebruik van hetzelfde principe. Een principe dat lijkt te werken. Daar waren twijfels over. Want LTO, die nu klaagt, riep vooraf dat het Nederlandse puntensysteem veel te ingewikkeld was en niet zou gaan werken. Ik was daar zelf steeds al veel positiever over, maar was ook verrast dat er zo’n 44.000 boeren (circa 85%!) intekenden en er zo velen voor goud gaan.

Hoe gaat het gesprek in Brussel lopen en maakt Adema veel kans iets te kunnen regelen? De regel is dat het budget min of meer vast staat. Bij onderintekening blijft er dus geld op de plank liggen en bij overintekening moet er een korting op de betalingen plaatsvinden. Brussel zal daar op wijzen. Dat was vooraf bekend en als dat niet goed is gecommuniceerd, dan is dat Nederlands eigen probleem.

Eco-regeling aanpassen

Goed, maar dat is dan toch wel erg ‘sund’. De commissie zal dan waarschijnlijk zeggen dat dat ook zo is, maar dat er daarom ook de mogelijkheid wordt geboden aan lidstaten om de eco-regeling de komende jaren nog aan te passen en te verbeteren.

Ik denk dat de kern redenering van de commissie zal zijn: “Beste Piet en anderen, we begrijpen dat jullie nu met een lastig probleem zitten. Maar weet je wat de oorzaak is? Jullie hebben het de boeren te gemakkelijk gemaakt. Ja, en dan gaan er teveel meedoen en heb je geld tekort. Je moet de volgende ronde óf de vergoedingen vooraf al wat verlagen, óf de eisen verzwaren. Als je dat een paar jaar volhoudt, dan kom je er wel. Dan zijn ‘vraag en aanbod’ wel in evenwicht.” Weinig coulance dus!

Je denkt dat het bij verduurzaming om principes gaat, maar ook hier draait het kennelijk om marktwerking. Best lastig om daaraan te wennen.

Lees meer artikelen over Gemeenschappelijk Landbouwbeleid

Reacties

  1. Zou raar zijn dat de aow en ww zo geregeld zijn. Vragen meer mensen aow of ww aan en de bedragen zakken. En dan komen met verlaagde bedragen of strengere eisen.

  2. adema minder dom ouwe***en en meer voor de boer opkomen en minder liegen Je behoort toch bij die flapdrollen van het linkse CUdeze reactie is automatisch gemodereerd

  3. De een weet niet wat de ander schrijft hier op boerderij.nl: gisteren stond er het artikel “Minister moet woord houden inzake vergoeding eco-regeling”. Breng aub feiten en geen slap ge***.deze reactie is automatisch gemodereerd

  4. Geld waar de boeren recht op hebben, gaat gewoon naar de Oekraïne. De Oekraïne is voorbestemd om de voedselleverancier van Europa te worden, maar dan moet wel eerst de oorlog gewonnen worden………

    1. Onderhandelen voor de bühne.
      Vertel nou eens eerlijk hoe het er echt voor staat. Er is afgelopen 15 jaar niks uitgevoerd wat er door voorgangers (ook met mede weten van onze eigen) mensen is afgesproken met Brussel. Gooi alles maar dan ook echt alles eens eerlijk op tafel dan kunnen we werkelijk aan de slag. Stop met de poppenkast der schijnheiligheid!!

Beheer
WP Admin