<em>Foto: Jan Willem Schouten</em> AlgemeenNieuws

Landbouwexport in 2015 licht gekrompen

Nederland heeft in 2015 iets minder exportomzet geboekt met agrarische producten dan een jaar eerder. De exportomzet daalde met €60 miljoen tot €78,5 miljard – nog altijd het op een na hoogste bedrag ooit.

Dat blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS. De exportwaarde van zuivel, vlees, suiker en levende dieren werd geraakt door lage prijzen.

In januari meldde staatssecretaris Martijn van Dam dat de export van agrarische producten in 2015 is gestegen tot een waarde van €82,4 miljard. LEI Wageningen UR had deze exportwaarde berekend. Het cijfer was gebaseerd op de export in de eerste 9 maanden van 2015, aldus het CBS, die zijn doorgerekend voor heel 2015.

Zuivelexport gedaald

De exportwaarde van zuivel en eieren daalde van €8 miljard naar bijna €7,5 miljard. Een flinke aderlating, al ontbreekt in het cijfer de export van babymelkpoeder. Met name China importeert veel Nederlandse babymelkpoeder, waarop stevige marges worden gemaakt. De exportwaarde van vlees en vleesproducten daalde met €200 miljoen naar €8,4 miljard.

De exportwaarde van suiker daalde met circa €700 miljoen tot €1,4 miljard. De graanexport nam zo’n €60 miljoen af tot €2,4 miljard. De cijfers zeggen niets over volumes. De gemiddelde prijs van zuivel, suiker, graan en vlees is in 2015 gedaald flink gedaald. Bij vlees daalde vooral de prijs van varkensvlees.

Meer exportomzet voor tuinbouw

De export van groente en fruit is juist flink toegenomen: van €14 miljard naar €14,7 miljard. Exporteurs waren blijkbaar in staat het zo belangrijk geachte verlies van de Russische markt elders goed te maken. Ook de export van bloemen en planten liet na enkele moeilijke jaren een kleine plus zien.

Andere sectoren die flink meer uitvoerden, liggen ver van het Nederlandse primaire bedrijf. De export van koffie, thee en cacao is duidelijk gegroeid en er werd flink meer verdiend met de export van vis.

Goed begin van 2016

In januari is vanuit Nederland voor €4,5 miljard aan voeding en levende dieren uitgevoerd. Een jaar eerder lag het bedrag nog €150 miljoen lager. Gedetailleerde exportcijfers over productgroepen heeft het CBS nog niet berekend. De export van onder meer bloemen en planten en andere niet eetbare landbouwproducten is evenmin meegeteld.

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • NOP 2.0 scharreleieren
  • NOP 2.0 richtprijs kooi-eieren
  • Totaaloverzicht
  • Beheer
    WP Admin