Premium
Informateur Herman Tjeenk Willink. Foto: ANP AlgemeenColumn

‘Landbouw in het nieuwe kabinet’

Reacties

  1. Zelfvoorziening is toch al utopie. Nu hebben we 3,6 miljoen hectare voor ons voedsel nodig. Maar 800.000 daarvan ligt in NL. We hebben wel 1 miljoen ha meer, maar export blijkt belangrijker dan voedselzekerheid, dus die gebruiken we daarvoor. Willen we voedselzekerheid dan betekent dat veel minder export en minder vee. Want vee dat weer afhankelijk is van import is niet voedselzeker. Alleen bij sterke beperking van veehouderij en van consumptie van dierlijk eiwit kunnen we een eind komen. Maar iets zegt me dat een overheid die dat duidelijke verhaal verteld over 4 jaar wellicht wordt weggestemd.

    1. Bekt wel leuk maar is natuurlijk onzin, ruud. Er groeien geen bananen , koffiebonen en sinaasappels in nederland. Kun je wel de helft koeien wegdoen en minder kaas exporteren maar dan nog steeds geen bananen en koffiebonen.

  2. Beste boeren, onze burgers willen woningen, recreatie, bedrijven en recreatie en natuur. Zal het niet zo zijn dat de burgers voedsel zekerheid en voedsel veiligheid en dan ook nog graag betaalbaar OOK heel graag willen.Met nog geen 40 procent zelfvoorzieningsheidsgraad in ons kleine volle landje wordt dit al een hele uitdaging. Dan ook nog een bevolkingsgroei van 17 naar 20 miljoen inwoners en jaarlijks al een afname van 7 to 8000 hectare landbouw productie grond gaat de zelfvoorziening oppervlakte keihard naar beneden. Hoeveel zekerheid wil die burger eigenlijk op voldoende veilig en betaalbaar voedsel? Als ze eens een paar dagen zonder voedsel zouden zitten dan weet ik wel wat de keuze wordt tussen. voedsel, natuur, recreatie,etc

    1. De franse boeren willen dolgraag het voedsel voor de hollanders produceren maar dan niet altijd zeiken over het europese landbouwbudget dat voor de helft naar de fransen gaat. Maw als je voedselafhankelijk bent zit je slecht.

  3. Precies farmerbn, een ding ben ik wel met Willink eens dat er geen dichtgetimmerd regeerakkoord moet komen. Maar zoveel mogelijk door de kamer, voor herstel van vertrouwen!

  4. @attie, wouter leeft van papieren problemen. Zonder problemen heeft wouter geen verdienmodel. Wouter en de milieumaffia zijn dol op problemen en als die er niet zijn dan maken ze die.

    1. en zo is het maar net. al decennia lang is er een tekort aan grond. de schaarste dreef de prijs op en zo zal het blijven gaan.