PluimveeNieuws

‘Kwart legpluimveehouders in financiële problemen’

Den Haag – Steeds meer legpluimveehouders raken in financiële problemen doordat de eierprijs al lange tijd heel laag ligt, terwijl kippenvoer juist erg duur is.

Inmiddels heeft ongeveer een kwart van deze boeren moeite om aan hun betalingsverplichtingen te voldoen. Daarvoor waarschuwt boeren- en tuindersorganisatie LTO Nederland zaterdag.

De lage eierprijs wordt onder meer veroorzaakt door scherpe prijsafspraken met supermarkten. Daarnaast worden er volgens LTO nog steeds veel legbatterij-eieren verkocht in Europa, ondanks dat de productie hiervan in de EU sinds 2012 verboden is.

Nederlandse pluimveehouders hebben de indruk dat niet elk land even streng is in de handhaving van het verbod. Ook worden er ‘foute’ eieren van buiten Europa ingevoerd. Ze vinden aftrek in de levensmiddelenindustrie en zitten bijvoorbeeld verwerkt in koekjes of cake.

Bij veel legpluimveehouders raken de buffers echter op. En het is tegenwoordig moeilijker is om bij de bank voor een lening aan te kloppen. Als laatste redmiddel wordt vaak bij de leverancier van legkippen of veevoer aangeklopt voor financiering.

Het aantal legpluimveehouders in Nederland is tussen 2011 en 2013 met bijna tweehonderd  afgenomen tot zo’n negenhonderd ondernemers, bevestigt LTO-bestuurder Hugo Bens na berichtgeving van de NOS. Hij verwacht dat dit aantal nog verder zal dalen. Slecht lopende ondernemingen worden vaak opgekocht door concurrenten die aan schaalvergroting doen.

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • NOP 2.0 scharreleieren
  • NOP 2.0 richtprijs kooi-eieren
  • Totaaloverzicht
  • Beheer
    WP Admin