Premium
Ook nieuw aan te schaffen machines worden duurder. Als je dus straks een machine moet vervangen, zal je daar meer geld voor moeten neertellen dan in het begin van de afschrijving rekening mee is gehouden. - Foto: Henk Riswick RundveeAchtergrond

Kunstmest, brandstof en rente stuwen prijs van eigen ruwvoer

Reacties

 1. Beste farmerbn, zonder grondaankoop de afgelopen 25jaar zou m’n zoon nu moeilijk boer kunnen worden. En als de opraapwagen af is komt er gewoon een andere ondanks hulp van loonwerker, weiden is inderdaad goedkoper

  1. Dat boer maken van de zoon kost jullie veel geld. Grond kopen voor 50.000 euro en dan verkopen voor 10.000.

  2. Het gaat om inkomen farmerbn.., en dat (deels) omzetten van een zwakke euro in vruchtbare grond (97, f32 ; 2021 €55.

  3. Dan gaat het niet meer over goedkoop ruwvoer telen maar om vermogens beheer van het familiekapitaal.

  4. Fout attie, bij 55.000 euro betaald voor de grond heb je geen goedkoop ruwvoer maar duur ruwvoer. Ipv 10 ha aankopen voor de opvolger kun je dan beter een bakkerszaak of kapsalon voor het andere kind kopen.

  5. Nee farmerbn, ken er die jaarlijks 50/60 pacht overmaken, gebruiken we hier voor aflossen/grondaankoop of een salonnetje.

 2. Moet je uit gaan van rentekosten over grond van 10.000 euro per ha of van 70.000? Volgens mij over dat laatste. Daarom heeft grond kopen om ruwvoer te winnen geen zin. 3% rente over 70.000 euro is al direct 2.100 euro jaarlijkse rentekosten en is dus kostprijsverhogend voor je ruwvoer. Je hoort steeds enkele uitspraken die onjuist zijn: je ruwvoer is het goedkoopste, stalvoeren van gras is duurder dan weiden en je verdient niks met eigen mechanisatie. Alle drie dus onzin.

Beheer
WP Admin