Krone werkt met de vernieuwde Krone ZX-serie toe naar een nog exactere snijkwaliteit van het gras. - Foto: Krone MechanisatieNieuws

Krone-snijrotor retourneert ongesneden gras naar het midden

Krone komt met een SplitCut invoer-snijrotor op ZX-opraapwagens. De rotor snijdt het gras heel precies.

Bij het nieuwe SplitCut-systeem staan de buitenste rotorsterren aan weerszijden volledig los van de laadruimte door middel van twee scheidingswanden. De buitenste tand van de snijrotor voert het gras niet meteen door naar de laadruimte, maar brengt het terug naar het midden van de pick-up. Het gras wordt vervolgens goed gesneden.

Krone heeft dit systeem voor de ZX-serie ontwikkeld. De SplitCut is standaard. Alle opraap- en doseerwagens van de ZX-serie die in 2022 worden uitgeleverd, hebben deze update gehad. “Het doel is nauwkeuriger en beter gras snijden”, zegt Ad van der Hurk, verkoopleider van Krone.

De SplitCut-technologie zorgt er volgens Krone voor dat er geen ongesneden gras de laadruimte in gaat. - Foto: Krone
De SplitCut-technologie zorgt er volgens Krone voor dat er geen ongesneden gras de laadruimte in gaat. - Foto: Krone

Beter samengedrukt gewas

Om vermoezen van het gras tegen te gaan, heeft de Duitse machinefabrikant een aantal technische aanpassingen doorgevoerd. De mesgeleiding is verbeterd, zodat de messen strakker tegen de meenemer aankomen. Daarnaast zijn de tanden van de snijrotor breder geworden. Op die manier is het contactoppervlak groter, wat moet zorgen voor een betere snijkwaliteit.

In het midden van een wiers ligt meer gras dan aan de buitenzijde. Aan de buitenzijde van de rotor komt veelal te weinig gras. Krone heeft in het midden van de snijrotor (circa 1,40 meter) meer plaats gemaakt en aan de linker en rechter zijkant iets minder. Dit moet resulteren in een beter samengedrukt gewas dat nauwkeuriger kan worden gesneden.

De nieuwe ontwikkelde en dubbel geharde snijmessen zijn robuuster en slijtvaster. - Foto: Krone
De nieuwe ontwikkelde en dubbel geharde snijmessen zijn robuuster en slijtvaster. - Foto: Krone

Laadvermogen en prijs Krone ZX-opraapwagen

In 2021 hebben loonbedrijven in Nederland zes vernieuwde Krone ZX-opraapwagens getest. De Krone ZX-serie is leverbaar met een laadvermogen variërend van 43 m3 tot 56m3. De vanafprijs van de opraapwagen is €155.000.

Lees ook: Gebruikte opraapwagens te koop; waar let je op?

Beheer
WP Admin