Foto: Peter Roek AlgemeenNieuws

Kritieke opbrengstprijs geitenmelk 55 cent

De kritieke opbrengstprijs geitenmelk ligt op veel bedrijven op circa 55 cent per kilo inclusief privé-onttrekkingen. Dat stelt Jan Dortmans, financieel adviseur bij DLV advies. Ondanks de huidige relatief hoge melkprijzen kunnen geitenbedrijven volgens hem bij een prijsdip sneller in de problemen komen dan gedacht.

Dortmans vindt dat de geitensector momenteel rekening moet houden met een verdere prijsdaling. Het kan zijn dat de melkprijs dit jaar net als in juli 2013 richting de 50 cent gaat. De wereldmarkt voor geitenmelk groeit jaarlijks met zo’n 6%. Het aantal geiten per bedrijf in Nederland groeit momenteel veel sneller. In de afgelopen drie jaar heeft zo’n 25 procent van de geitenhouders uitgebreid. De vraag is of de markt deze groei aan kan.

Liquiditeitsprognose en meerjarenbegroting

Om goed op een prijsdaling te kunnen reageren moeten geitenhouders volgens Dortmans weten hoe hun kritieke opbrengstprijs is opgebouwd. Zo kunnen gericht maatregelen worden genomen om de resultaten te verbeteren. Ook wijst de adviseur op het nut van een liquiditeitsprognose. Voor bedrijven die een duidelijke strategie willen uitzetten adviseert hij voor het eigen bedrijf een meerjarenbegroting op te stellen.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin