Premium
Tweede Kamerlid Derk Boswijk is landbouwwoordvoerder van het CDA. Foto: ANP AlgemeenColumn

‘Krijgt Tjeerd de Groot dan toch gelijk?’

Reacties

 1. Het is allemaal heel heftig.
  Boeren hebben de adviezen opgevolgd die hen door politiek en door Wageningen-opgeleide mensen in onderwijs, voorlichting en de Agribusiness werden aangedragen.
  Als vanaf de 90er jaren er al grote problemen zijn dan blijft iedereen geloven in technische oplossingen en verdere schaalvergroting die als advies wordt aangedragen en waar de boeren in bleven investeren.
  Iedere 20 jaar halveert de boerenstand.
  We zijn nu met veel minder in aantal. We hebben bijvoorbeeld méér melk maar de kostprijs van melk is de hoogste van Europa.
  Zo is alle werk, alle bloed zweet en tranen, ook nog voor niets geweest.

  Nou ja, alle erfbetreders en anderen in de keten hebben steeds een vast salaris gehad en de boer en zijn gezin moeten steeds vaker met een bijbaan de gezinsuitgaven betalen.
  Heineken heeft alléén al meer omzet dan de héle melkveehouderij in Nederland.
  Triest…….

 2. Na aarzelen heb ik de laatste keer toch maar op het CDA gestemd, ik vond een grote boerenpartij toch wel belangrijk.Nu heb ik er spijt van en voel mij gewoon belazerd nu het CDA ook al begint met inkrimping veestapel door zo,n lamzak als Derk Boswijk.Over een half jaar een nieuwe kans om te stemmen maar dan z@ eker niet meer op het CDA dan is het BBB.@ hermus.Wat heeft Pieter Omzicht met landbouw te maken?Volgens mij heft hij zich nooit over landbouw uitgelaten.voor het zelfde geld is hij net zo,n rooie rakker als de rest waar de boeren niks aan hebben.

  1. Juist Bol Hoe komt men er bij om figuren er bij te halen waarvan men niet eens weet welke en wiens belang zij op dit gebied nastreven .

 3. @Hermus.Wat heeft Pieter Omzigt met de landbouw van doen.Volgens mij heeft hij zich nog nooit over de landbouw uitgelaten en is het misschien net zo,n linkse rakker als de rest!

 4. Boeren hebben zich teveel laten wijs maken door bepaalde figuren . Deze hebben hier mooi baantje aan over gehouden . En als ze op hun plaats zitten willen ze daar ook blijven zitten en gaan dan stil aan met de grote hoop mee . En dat is meestal niet meer in belang van de boer . Dan ontstaan er weer nieuwe klupjes of verenigingen die zich weer verzetten tegen de overheid en meestal met bestaande behartigers radicaal van mening verschillen . Dan ontstaat er verdeeldheid en dan past de overheid het verdeel en heers model toe . En zolang dit is zal het moeilijk zijn om een echte vuist te maken . En van de baantjes jagers hoef je weinig te verwachten . Dit tot aan de verkiezingen dan wordt hun toon gezet naar te winnen stemmen . En aangezien de boeren bevolking kleiner wordt zal het belang om naar de boer te lonken minder worden . Petje af voor mevrouw van de Plas . In mijn ogen zijn er velen bang van haar . Want zij heeft nogal wat kennis in huis die andere niet hebben . Maar deze denken het wel te weten . Dan krijg ik soms de indruk dat er zijn die haar weg willen zetten als een dom wijf die uit achter gebleven buurt komt en de boeren trien uit hangt . Ze zijn het niet gewend om een luis in de pels te hebben die hun bij de les probeert te houden . Dat kan en mag niet want dan moeten ze soms hun ongelijk toegeven . Dus ze willen haar kwijt en hopen dat de kiezers er in trappen en haar niet serieus nemen . Op den duur zullen velen dit spel door hebben .

 5. Het CDA heeft de boeren jarenlang in de kou laten staan , niet nu de zaak omdraaien en de boeren weer de schuld geven !

 6. Om een probleem op te lossen moet je eerst het probleem analyseren .
  En dat heeft naar mijn mening niemand gedaan .
  Gemeentes niet maar ook provincies het rijk .
  Lto .
  Maar wij de meeste boeren ook niet .
  Daarom zijn we zo verdeeld .
  We moeten eens wat meer in de spiegel kijken en ons afvragen waar gaat het bij mij fout .
  En nog belangrijker wat kan ik veranderen

 7. Aan het CDA moeten we geen woorden meer vuil maken. Afgelopen woensdag heb ik in Den Haag gehoord, dat deze partij bij monde van de heer Boswijk de laatste agrarische credits die deze partij nog had, heeft terug gegeven aan de sector. Uit beleefdheid volgde er een applausje.

 8. Een CDA zonder rentmeesterschap over de Schepping en Schepselen Gods en zonder waarden en normen mag geen CDA heten. Zo simpel is het. Ik denk dat Derk op die lijn zit. Als je alleen voor het platte geld gaat, groot boer wilt worden, met soms als smoes de zgn. druk van Rabo, RFC en andere erfbetreders die aan je verdienen, stem je maar op partijen die voor de geld-God, de Mammonm gaan.

  Van BBB en Caroline geloof ik dat ze voor de in de steek gelaten mensen en boeren gaat, voor een leefbaar platteland, niet koloniaal uitgemolken door de ons machtscentrum, De Randstad/Vesting Holland, die al eeuwen machtsdominant heerst. (over welke periferie dan ook; Of dat nou ooit Ons-Indië, Suriname, Generaliteitsland-Brabant was en nu de scheuren in de muren in Groningen is.

  Beide uitgangspunten van Derk en Caroline kloppen mijns inziens. Daar tussenin beweegt nu nog zwijgend Pieter Omtzigt.

Beheer
WP Admin