AlgemeenOpinie

Krenten uit de pap

Voor snel internet is een tv-kabel onvoldoende, er is glasvezel nodig.

Afgelopen voorjaar heb ik u bijgepraat over het gebrek aan snel internet op het platteland. Dat leverde veel reacties op, uit het hele land. Van verontruste burgemeesters, van topambtenaren van het ministerie van EL&I, van boeren en vooral van boerinnen. Want die schijnen op het bedrijf de functie van ‘Hoofd Perceelskaarten’ te vervullen,dus het meest last te hebben van het ontbreken van fatsoenlijke toegang tot internet.

Ook waren er lieden die mij ervan wilden overtuigen dat er geen probleem was. En was dat probleem er wel, dan konden zij het eenvoudig oplossen. Dat beeld werd onder meer neergezet door vertegenwoordigers van kabelbedrijven. Hun verhaal is dat er via de tv-kabel prima valt te internetten. Mijn tegenwerping dat er op het platteland nauwelijks tv-kabel ligt, zeker niet bij afgelegen boerderijen, werd genegeerd. Mijn vraag of zulke kabels de toekomstige behoeften wel aan kunnen, werd afgedaan als onkunde.

Inmiddels is mij volstrekt duidelijk dat tv-kabels geen oplossing zijn en dat draadloos snel internet nog lang gaat duren. Alles wijst er op dat we glasvezel moeten aanleggen, naar elk adres op het platteland. Als we althans de transmissiebehoeften van de toekomst willen dekken en de landbouw concurrerend willen houden. Ook met bedrijven die glasvezel aanleggen heb ik gepraat. Die willen wel, maar alleen in de grote kernen, daar is geld te verdienen. Dan komt er een vaag verhaal over ‘later uitrollen naar onrendabele gebieden’. Dat gebeurt dus nooit, want hoe meer profijtelijke aansluitingen ze maken, hoe onrendabeler de rest wordt. Met een mooi Engels woord heet dat ‘cherrypicking’, in het Nederlands ‘krenten uit de pap vissen’.

Boeren en boerinnen, verzet u tegen iedereen die met schijnoplossingen komt. Mocht er in uw gemeente glasvezel komen, eis dan dat het ook in de uithoeken komt, voor een vaste prijs voor elk adres. Anders wordt uw aansluiting later onbetaalbaar, als die er al ooit komt.

Beheer
WP Admin