Slachterij van Vion in Groenlo (Gld.). - Foto: ANP/Dirk Hol VarkensNieuws

Kredietwaardigheid van Vion zit aan de limiet

Door de dure varkens neemt het risico voor leveranciers toe als ze geen geld beuren. Verzekeraars zijn afwijzend om de risico’s over te nemen. De kredietwaardigheid van Vion zit aan de limiet.

Een kredietverzekeraar van leveranciers die aan Vion leveren schroeft zijn limiet naar beneden. Dat bevestigt het vleesbedrijf in een mededeling. Over welke verzekeraar het gaat en hoeveel de verzekerde limiet zakt, wil Vion geen mededelingen doen.

Betalingsverplichtingen

Vion stelt dat het nog steeds aan hun betalingsverplichtingen voldoet, ondanks dat de inkoopprijs van varkens afgelopen maanden enorm steeg. Deze bewering lijkt juist. Directeur Bernd Terhalle van de producentenvereniging für Qualitätsvieh Hümmling in Lorop (D.) bevestigt dat. Vanochtend heeft zijn vereniging keurig op tijd geld ontvangen van Vion.

Hümmling is verzekerd via de R+V Versicherung. Terhalle vertelt dat hij een maand geleden heeft gevraagd bij de verzekeraar om de kredietlimiet bij Vion flink te verhogen. Dat werd afgewezen. De limiet is wel onveranderd voortgezet tot dusver. Terhalle hoopt dat het goed blijft gaan met Vion, want dat is beter voor de varkensmarkt.

‘Lastig krediet te verzekeren voor leveringen’

Andere Duitse en Nederlandse Vion-leveranciers zijn terughoudend in hun commentaar. Wel is de ervaring in Duitsland dat het lastig is meer krediet te verzekeren voor varkensleveringen. Vion had overigens in augustus 2019 dezelfde problemen. Toen trok verzekeraar Euler Hermes de kredietwaardigheid van Vion in twijfel. Het is momenteel nog niet bekend wanneer Vion met jaarcijfers komt. Het bedrijf loopt daarmee achter ten opzichte van voorgaande jaren.

Reacties

  1. Bij schaarste hoort meer marktmacht. Vion moet hun afnemers sneller laten betalen. Supermarkten bij voorbeeld hebben hun leveranciers altijd misbruikt door erg laat te betalen.

Beheer
WP Admin