Er zijn ook percelen die, afhankelijk van het ras, eerst gekopt worden en pas daarna geselecteerd worden. Voor sommige soorten is de selectie beter mogelijk in het blad. AkkerbouwFoto

Kort genieten van mooie kleuren

Nederland tulpenland, daar staat ons land om bekend. Het is toch bijzonder dat Nederlandse telers zulke mooie kleuren op de akkers kunnen krijgen. Maar je zou ook kunnen zeggen; waarom is dat eigenlijk zo mooi? Het feit dat de tulpen op tijd gekopt worden, is voor veel mensen haast niet te bevatten. Waar het de bollentelers om gaat is uiteraard de bol zelf. Voor de broeierij worden percelen naast traditioneel ook onder plastic geteeld, om zo een vroegere broei in de kas te realiseren.

Met een Fendt-trekker op de kopakker kan nu de baan (in dit geval het vuile) plastic opgerold worden op een rol. Dit plastic wordt dus niet gerecycled.

Foto: Sytze Bakker

Bij Almere Haven zien we een perceel van 14 van de 20 hectare die onder plastic wordt geteeld. Het zijn bollen van 2 telers: Borst bloembollen uit Obdam en Triflor uit Oude Niedorp. De tulpen van Borst worden geteeld in West-Friesland, Flevoland, de Noordoostpolder, Nieuw-Zeeland en Chili. Triflor teelt zo n 100 hectare in Nederland, waarvan een gedeelte rond Oude Niedorp en een gedeelte in Flevoland, alsmede 20 hectare in Zuid-Frankrijk en 100 hectare in Nieuw-Zeeland. - Foto's: Sytze Bakker

Een kijkje onder het plastic laat zien dat de tulpen ver genoeg zijn om het plastic er af te halen. De bloem moet al redelijk open zijn en dit kan per uur verschil maken.

Het is wonderbaarlijk hoe sterk de bloeiende tulpen zijn dat het plastic er nu strak overheen ligt. Stormachtige wind geeft hier en daar wel schade aan de folie wat bij regelmaat wordt gecontroleerd en weer vastgelegd moet worden.

Het plastic wordt gerecycled. Behalve de stroken aan de zijkanten. Die worden naar een andere bestemming afgevoerd. Met een stanleymes aan een zelf geconstrueerde houder achter een kleine Iseki-trekker wordt de strook losgesneden door zzp er Arien Buth die voor beide telers het werk doet samen met zzp ers Patrick Timmers, Maarten Maat en John Bijman.

Met deze handeling wordt tevens grond van het vastgelegde plastic gehaald met een schijf. De trekker zorgt er voor dat de baan plastic meegesleept kan worden naar het begin van het pad voor of achter het perceel.

Nu wordt het 'schone' plastic met 2 banen tegelijk van de tulpen bedden getrokken en weer met het kleine trekkertje naar een beginpunt van de paden getrokken.

Nu het plastic eraf is kan, indien mogelijk, al geselecteerd worden op virus.

Er zijn ook percelen die, afhankelijk van het ras, eerst gekopt worden en pas daarna geselecteerd worden. Voor sommige soorten is de selectie beter mogelijk in het blad.

Na machinaal koppen worden de tulpen ook nagekopt met de hand.

Kleur blijft natuurlijk inspirerend voor de toeschouwers. Alleen met het plastic er nog op kun je de kleuren eigenlijk alleen zien vanuit de lucht.

Hollandse tulpen met vele mooie kleuren, maar zoals gezegd maar voor korte duur. Deze manier van bollen telen zorgt ervoor dat er eerder met broeien kan worden begonnen door de kortere groei periode. En daar gaat het de telers om.

Beheer
WP Admin