AkkerbouwOpinie

Koeien en glyfosaat

Is er gerommeld bij de toelating van Roundup of bij de toelating van RoundupReady-mais en -soja? Wetenschappelijk onderzoek zet steeds meer vraagtekens bij de gemelde risico’s.

De Duitse onderzoeker dr. Monika Krüger onderzocht op een Deens melkveebedrijf 240 koeien op glyfosaat en residuen ervan in de urine. De koeien kregen een rantsoen met daarin volop Argentijnse Roundup-Ready (RR)-mais. De uitkomsten waren schrikbarend. Alle dieren testten positief. Daarnaast vond ze in alle bloedmonsters enzymen. Deze wijzen op beschadigde organen en spierweefsel.

Nader onderzoek wijst uit dat de gehaltes aan mangaan en kobalt ver onder de normwaardes lagen die gelden voor deze sporenelementen. Dat heeft vrijwel zeker te maken met de hoge glyfosaatwaarden die zijn aangetroffen in deze Deense proef. Die liggen op een niveau dat zelfs Monsanto als extreem hoog aanmerkt. De middelenfabrikant onderneemt echter geen actie in dezen en heeft nu een jaar na deze onderzoeken nog geen enkele waarschuwing afgegeven richting consumenten of boeren.

Veevoerdeskundigen blijven ons voorhouden dat de huidige RR-soja en -mais geen enkel negatief gevolg heeft voor onze dieren. Er zijn immers van industriezijde geen onderzoeken die daarop wijzen.

Gezondheidsrisico

De vraag is nu hoeveel studie de autoriteiten nog nodig denken te hebben, voordat ze doorkrijgen dat ook de consument aan glyfosaatbelasting bloot staat. Dat onze overheden handelend moeten optreden lijkt me niet meer dan vanzelfsprekend.

Over eerdere studies die glyfosaat (in 70 procent van de onderzochte gevallen) in menselijke urine aantoonden, werd doodleuk gezegd dat die concentraties geen enkel gezondheidsrisico voor de consument inhielden. Dit ondanks Argentijnse informatie dat glyfosaat (in combinatie met de gebruikte adjuvantia) al bij ultralage concentraties geboorteschade veroorzaakt.

El Salvador heeft onlangs glyfosaat samen met 52 andere landbouwbestrijdingsmiddelen verboden. Het land wenst eerst meer zekerheid over de gevolgen voor volksgezondheid en dierenwelzijn.

Toelatingsonderzoek

Onduidelijk is of het toelatingsonderzoek van glyfosaat veertig jaar geleden al deze kennis ook had kunnen en moeten opleveren. Het kan ook zijn dat dit residuprobleem pas is gaan spelen door het telen van gemanipuleerde resistente gewassen. Heeft iemand zitten slapen bij het goedkeuren van de aanvragen door Monsanto? Is er niet adequaat gereageerd? Of heeft niemand willen reageren toen er verdenkingen rezen? Geld doet wonderen, speciaal als het een hoop is. Ook in de toelatingsprocedures.

Sinds kort wordt de RR-teelt door een grote groep verontruste wetenschappers vergeleken met biologische oorlogsvoering. Gezien de ontdekking van dr. Krüger en Franse studies met ratten lijkt me deze vergelijking niet eens zo gek.

Beheer
WP Admin