Esther Ouwehand, lid van de Tweede Kamer namens de Partij voor de Dieren (PvdD) en inmiddels door het bestuur afgeserveerd als lijsttrekker. - Foto: Dennis Wisse AlgemeenNieuws

Knuppel in hoenderhok bij Partij voor de Dieren (PvdD)

De zeskoppige Tweede Kamerfractie van de Partij voor de Dieren (PvdD) is verdeeld als het gaat om het conflict tussen partijleider Esther Ouwehand en het bestuur.

Volgens Kamerlid Christine Teunissen zit “iedereen er net anders in”. “Dat hebben ze ook net kenbaar gemaakt”, zegt Teunissen – zelf een vertrouweling van Ouwehand – na een overleg met enkele leden van de fractie.

Kritische brief aan bestuur

Dit weekeinde maakte het bestuur bekend dat het Esther Ouwehand niet voordraagt als lijsttrekker, vanwege meldingen van integriteitsschendingen die zij zou hebben begaan. Ouwehand trekt dat in twijfel en ziet een duidelijk verband met een uiterst kritische brief die zij een dag voor de aankondiging aan het bestuur stuurde.

De partijleider en het partijbestuur, onder leiding van voorzitter Ruud van der Velden, botsen al langer als het gaat om de ontwikkeling van de partij. Het bestuur benadrukt de idealen en gelooft in de traditionele getuigenispolitiek waarbij de Partij voor de Dieren vooral andere partijen beïnvloedt en niet zelf meebestuurt. Ouwehand benadrukt dat haar partij dat op enkele plekken al wel doet, en wil dat haar partij ook meer ruimte krijgt om aan formatietafels aan te schuiven.

‘Hele zondag voor gezamenlijke verklaring, niet gelukt’

Kamerlid Lammert van Raan maakte eerder bekend dat de Kamerfractie “de hele zondag” heeft gepoogd om tot een gezamenlijke verklaring te komen. “Dat is niet gelukt.” De Kamerleden kwamen elk met een eigen statement op maandagochtend. Zelf zei Van Raan nog geen partij te kiezen, maar dinsdag twitterde hij wel dat hij vragen heeft over de tijdlijn van het bestuur.

Van Raan was niet bij het overleg. Hij maakt deel uit van de parlementaire enquêtecommissie naar het fraudebeleid van de overheid. Ook Kamerlid Leonie Vestering was er niet, evenmin als Ouwehand zelf.

Ouwehand geniet overigens wel steun van een groot deel van de actieve leden. Regionale en lokale volksvertegenwoordigers eisten dinsdag dat het bestuur opstapt. Deze deadline is inmiddels verstreken. Partijvoorzitter Van der Velden was niet bereikbaar voor commentaar.

Lees meer over de verkiezingen!

Beheer
WP Admin