De Nederlandse Eurocommissaris Frans Timmermans. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Klöckner: Timmermans zit landbouwakkoord in de weg

De Duitse landbouwminister Julia Klöckner wijt het mislukken van onderhandelingen over het nieuwe landbouwbeleid aan de opstelling van Frans Timmermans.

De Duitse minister van landbouw Julia Klöckner heeft hard uitgehaald naar de Nederlandse Eurocommissaris Frans Timmermans. Volgens de landbouwminister moet de Nederlander zich meer als bemiddelaar opstellen en minder mee onderhandelen over het nieuwe gemeenschappelijke landbouwbeleid.

‘Groene opstelling’ Timmermans

Volgens Klöckner was de ‘groene’ opstelling van Timmermans de reden dat de onderhandelingen over het nieuwe landbouwbeleid, eerder deze maand, mislukten. De kritiek op Timmermans, verwoord in een persbericht van haar ministerie, komt na de informele bijeenkomst van de landbouwministers in Portugal.

Nieuw compromis

Duitsland probeert samen met andere landen een nieuw compromis in elkaar te timmeren. Zo wil Klöckner de zogenoemde ecoregelingen ophogen tot 25%. In het aanvankelijke voorstel van de minister werd nog uitgegaan van slechts 20%. Het Europees Parlement, waarmee onderhandeld wordt, wil graag 30%. Voor de ecoregelingen zou in het voorstel van de Duitsers rond de 70 miljard euro beschikbaar zijn.

‘Warrige plannen’ Portugal

Volgens diplomaten in Brussel is het niet alleen de schuld van Timmermans dat de onderhandelingen muurvast lijken te zitten. De beschuldigende vinger gaat ook naar huidig voorzitter Portugal dat ‘warrige plannen presenteert’.

Volgens Klöckner zou het goed zijn als Timmermans vanaf nu constructief meewerkt aan oplossingen. Ze wil de gesprekken (triloog genoemd) snel afronden. “De lidstaten zijn ertoe bereid. Dat is het belangrijkste signaal van de informele bijeenkomst van landbouwministers uit Lissabon.”

De onderhandelingen gaan donderdag 24 juni verder.

Reacties

Beheer
WP Admin