GD vermoedt dat een hoger eiwitgehalte in vers gras een negatief effect op de mineralenopname kan hebben. - Foto: Hans Prinsen RundveeNieuws

Klauwproblemen in najaar door vers gras

Aan klauwproblemen in het najaar liggen vaak voedingstekorten in de zomer ten grondslag.

Klauwproblemen in het najaar kunnen veroorzaakt zijn door voedingstekorten in de zomer. Dat zegt Menno Holzhauer, expert klauwgezondheid bij Royal GD. Bekend is de relatie tussen voeding van koeien en klauwgezondheid. Te veel krachtvoer of een schimmel in de kuil kan bijvoorbeeld leiden tot acute klauwproblemen. Maar ook tekorten aan de beschikbaarheid van de mineralen zink en mangaan, en biotine kunnen een reden zijn.

Zink heeft een stimulerende functie bij verschillende enzymsystemen die op de huid- en hoornvorming werken. Dit zorgt ervoor dat de klauw en de huid beter bestand zijn tegen beschadigingen. Mangaan is van belang voor de activatie van enkele kritische enzymen en andere essentiële componenten voor de vorming van goed hoorn voor de hoornschoen. Biotine is betrokken bij de hoornvorming en de vorming van cement tussen de hoorn en huidcellen.

Gebrek vaak in zomer

Holzhauer vertelt dat de voorziening van deze elementen in de wintermaanden meestal wel goed is. In de zomermaanden is het een ander verhaal; als de koeien naar buiten gaan en vers gras opnemen, ontstaan vaker gevallen met gebrek aan zink en mangaan. De exacte reden is niet in beeld maar het vermoeden bestaat dat een hoger eiwitgehalte negatief effect heeft op de mineralenopname. Een tekort heeft gevolgen voor de kwaliteit van de klauwhoorn. Daardoor zijn de koeien meer vatbaar voor klauwproblemen zoals wittelijnaandoeningen. Dat is een aandoening die in de herfst vaker voorkomt.

Holzhauer wijst op de mogelijkheid om met tankmelkonderzoek een vinger aan de pols te houden. Door inzicht in de opname van de bepalende elementen is dat een betrouwbare voorspeller van de klauwgezondheid. De dierenarts en voeradviseur zijn de aangewezen partijen om afwijkingen in de mineralenvoorziening tijdig aan te pakken.

Beheer
WP Admin