Controle van een perceel pootaardappelen door een NAK keurmeester. Het verlagingspercentage na de eerste keuringsronde ligt op 3,7%. - Foto: Koos Groenewold AkkerbouwNieuws

Klasseverlaging in pootgoed vooral door bacterieziek

Het verlagingspercentage in de veldkeuring van pootaardappelen na de eerste keuringsronde is iets hoger dan in voorgaande jaren.

Bij de pootaardappelveldkeuring heeft keuringsdienst NAK tot de eerste week van juli 3,7% van het pootgoedareaal in klasse verlaagd. Tot deze week heeft volgens de NAK zo’n 18% van de pootgoedpercelen al een tweede veldkeuring gehad. In de eerste keuringsweken is 0,2% van het areaal afgekeurd.

Het verlagingspercentage is daarmee iets hoger dan op hetzelfde moment in de voorgaande jaren. Het afkeurpercentage ligt iets lager. Vorig jaar lag het verlagingspercentage in deze periode op 2,5% en in 2020 op 1,6%. Het percentage verlaging loopt van 1,7% in het noordelijk kleigebied tot 6,1 % in het zuiden van het land.

Bacterieziek belangrijkste reden van verlaging

Bacterieziek is net als in voorgaande jaren de belangrijkste reden van verlaging. Dit jaar is bacterieziek tot nu toe goed voor ongeveer twee derde van de verlagingen. Voorgaande jaren was bacterie verantwoordelijk voor globaal de helft van de klasseverlagingen. Virusziek veroorzaakt 17% van de verlagingen. De rest van de verlagingen komt door overige factoren, zoals raszuiverheid en stand van het gewas.

Beheer
WP Admin