Foto's: Jan Willem Schouten BoerenlevenAchtergrond

Kinderdagverblijf uitgegroeid tot volwaardige tak

Bij Boer Spierings zetten ze in op verbreding en korte ketens. Met de opening van een kinderdagverblijf ging vorig jaar een langgekoesterde wens in vervulling.

Jasper Spierings (41) en Afke Baukje Spierings-Haanstra (32) runnen in Oss (N.-Br.) het veelzijdige agrarische bedrijf Boer Spierings. Er hoort ook een kinderopvang bij met plek voor 64 kinderen van 0 tot 4 jaar. - Foto's: Jan Willem Schouten

Jasper Spierings (41) en Afke Baukje Spierings-Haanstra (32) runnen in Oss (N.-Br.) het veelzijdige agrarische bedrijf Boer Spierings. Er hoort ook een kinderopvang bij met plek voor 64 kinderen van 0 tot 4 jaar. – Foto’s: Jan Willem Schouten

Boer Spierings

Jasper Spierings (41) en Afke Baukje Spierings-Haanstra (32) runnen in Oss (N.-Br.) het veelzijdige bedrijf Boer Spierings. Er zijn 85 melkkoeien, die jaarlijks 8.500 liter produceren. De helft van de melkproductie wordt verwerkt tot kaas. Er zijn 45 zoogkoeien van het Brandrode ras, die ’s zomers in de uiterwaarden van de Maas grazen. Zuivel- en vleesproducten van de boerderij worden in de landwinkel verkocht. Het kinderdagverblijf biedt plaats aan 64 kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar. Er zijn vier verticale groepen. De landwinkel en het kinderdagverblijf zijn als neventak uitgegroeid tot volwaardige bedrijfstakken.

Oude tijden herleven bij Boer Spierings aan de Oijenseweg in Oss. Tot 1975 was het melkveebedrijf gevestigd in de Oude Molenstraat, nabij het stadscentrum. Daar was het altijd een komen en gaan van kinderen, die er naar hartenlust konden spelen. “Dat gevoel van vroeger wilden we hier met ons kinderdagverblijf weer terugbrengen. Kinderen laten opgroeien op de boerderij heeft gewoon iets magisch. Dat besef je nog meer als je zelf ook kinderen krijgt”, vertelt Afke Baukje Spierings.

Veel ouders in Oss en omgeving delen die mening, zo bleek al snel. In nog geen jaar tijd werden de 64 beschikbare opvangplaatsen voor kinderen van 0 tot 4 jaar volgeboekt. En dat terwijl Jasper en Afke Baukje in het openingsjaar van hun kinderdagverblijf inzetten op 50% bezetting. “Het is ongelooflijk”, zegt Afke Baukje. Jasper vult aan: “Dit had niemand kunnen bedenken.”


Lees verder onder de foto‘s.

Er zijn 85 melkkoeien, die jaarlijks 8.500 liter produceren. De helft van de melkproductie wordt verwerkt tot kaas.

Er zijn 85 melkkoeien, die jaarlijks 8.500 liter produceren. De helft van de melkproductie wordt verwerkt tot kaas.

Korte ketens

Jasper en Afke Baukje runnen een indrukwekkend boerenbedrijf. Ze houden melkkoeien en vleesvee en ze hebben een kaasmakerij. In de vorig jaar verplaatste en uitgebreide landwinkel verkopen ze hun eigen melk, kaas en vleesproducten rechtstreeks aan de consument, aangevuld met groente en fruit, streekproducten en delicatessen. Het vlees wordt volledig in de eigen winkel verwerkt. De verschillende takken van sport zijn nauw met elkaar verweven en versterken elkaar. “We zetten in op korte ketens en beleving, zonder tussenhandel”, vertelt Jasper, die daarmee het voorbeeld volgt van zijn ouders Cor en Tilly. Met de oprichting van een viskwekerij zetten zij in 1989 al in op verbreding en risicospreiding. “Ze verkochten hun koikarpers en steur aan particuliere klanten, net zoals wij dat nu doen met onze melk, kaas en vlees.”

De familie Spierings zet in op korte ketens en beleving, zonder tussenhandel.

De familie Spierings zet in op korte ketens en beleving, zonder tussenhandel.

Toekomstvisie

De ondernemers sorteerden in 2012 al voor op de opening van het kinderdagverblijf en de ingebruikname van hun nieuwe landwinkel. Door gemeente Oss werden ze destijds uitgedaagd een toekomstvisie te schrijven voor hun bedrijfslocatie. Jasper: “Het ging om een pilot over pasklare bestemmingsplannen.” Het door Afke Baukje geschreven vergezicht werd op toepasselijke wijze betiteld als ‘Droomplan’. Aan de hand van een duidelijke visie, die aansluit op hun locatie nabij de stad, durfden ze groot te dromen. “Weet waar je naartoe wilt en doe nooit zomaar iets. Als je bewust kiest voor een kleine boerderijwinkel dan is dat prima. Maar met het aangaan van een lening voel je al meer druk om er ook echt wat van te maken”, stelt Jasper.

Het vergunningstraject duurde lang, van 2012 tot 2015. Jasper en Afke Baukje namen in 2017 het bedrijf over van Jaspers ouders. Ze klopten relatief snel daarna weer aan bij de bank voor de uitbreiding. “De bank heeft vertrouwen in onze visie”, vertelt Jasper. Voor de realisatie van de landwinkel maakten de ondernemers gebruik van subsidie voor plattelandsontwikkeling.

Zuivel- en vleesproducten van de boerderij worden in de eigen landwinkel verkocht. Daarnaast bevat het assortiment allerlei streekproducten en groente en fruit.

Zuivel- en vleesproducten van de boerderij worden in de eigen landwinkel verkocht. Daarnaast bevat het assortiment allerlei streekproducten en groente en fruit.

Keihard werken

Jasper en Afke Baukje zijn trots op datgene wat ze de afgelopen jaren hebben neergezet. Maar de uitbreiding is hen niet aan komen waaien. Het is het resultaat van jarenlang keihard werken, doorzetten en niet opgeven. “Het is zeker niet vanzelf gegaan”, vertelt Jasper, die in 2007 een landwinkel opende en in 2008 een kaasmakerij begon. “Met een landwinkel moet je een paar jaar uittrekken voordat het goed begint te lopen. Jasper heeft veel tijd gestoken in het opbouwen van naamsbekendheid”, vertelt Afke Baukje. Jasper: “Je moet overal je gezicht laten zien en vooral niet gaan wachten totdat er klanten komen.”

Drie keer 1.000 mensen in de stal

De ondernemers organiseerden in 2017, 2018 en 2019 het zogenoemde Bourgondival Van Streek op hun bedrijf. Ze kijken met een glimlach terug op die bijzondere festivaldagen. “We hebben hier drie keer 1.000 festivalgangers in de stal gehad. Daar wordt nog altijd over gesproken. Sommige bezoekers brengen nu hun kinderen bij ons”, vertelt Afke Baukje, die in 2019 haar baan als consultant kaas- en zuiveltechnoloog bij CSK opzegde om zich volledig te richten op het eigen bedrijf.

Er zijn 45 zoogkoeien van het Brandrode ras, die ’s zomers in de uiterwaarden van de Maas grazen. Het vlees wordt in de eigen winkel verkocht.

Er zijn 45 zoogkoeien van het Brandrode ras, die ’s zomers in de uiterwaarden van de Maas grazen. Het vlees wordt in de eigen winkel verkocht.

Overtuigd dat ‘onze’ kinderen later uitgroeien tot bewuste consumenten

Het kinderdagverblijf bevindt zich op de verdiepingsvloer van de vleesveestal. De nieuwe landwinkel is eveneens gevestigd in deze bijzondere, onder architectuur gebouwde stal. Vanuit het kinderdagverblijf en de landwinkel kijk je zo uit op de Brandrode runderen. “De kinderen gaan hier iedere dag naar buiten. We geven ze een goede basis mee, waarbij we de omgang met dieren stimuleren. Ik ben ervan overtuigd dat ‘onze’ kinderen later uitgroeien tot bewuste consumenten”, vertelt Afke Baukje.

Het kinderdagverblijf is aangesloten bij de Verenigde Agrarische Kinderopvang (VAK), de pedagogische visie spreekt hen aan. “We werken kind-volgend, ieder kind is uniek en we spelen in op hun ontwikkeling”, vertelt Afke Baukje. In aanloop naar de opening had ze veel steun aan de VAK. “Je moet als kinderdagverblijf aan strenge wet- en regelgeving en kwaliteitsnormen voldoen. Via de VAK krijg je de voorschriften op een presenteerblaadje aangereikt.”

De kinderen gaan iedere dag naar buiten. Ze krijgen een goede basis mee, waarbij de omgang met dieren gestimuleerd wordt.

De kinderen gaan iedere dag naar buiten. Ze krijgen een goede basis mee, waarbij de omgang met dieren gestimuleerd wordt.

25 medewerkers aangenomen

Met de opening van het kinderdagverblijf en de nieuwe landwinkel nemen Jasper en Afke Baukje in 2020 25 nieuwe medewerkers aan. Afke Baukje is verantwoordelijk voor het personeelsbeleid. Ze heeft een achtergrond als docent en houdt van het werken met mensen. “Het personeel is ons grootste goed. Ik ga voor onze medewerkers door het vuur en ben niet bang om hen verantwoordelijkheden te geven. Daarbij wil ik mijn medewerkers volledig kunnen vertrouwen. Ze moeten eerlijk zijn en onze visie delen. Mensen vertrouwen ons hun kinderen toe. Dat is hun dierbaarste bezit. Daar zijn we ons hier heel goed van bewust.”


Rond Pasen publiceert Boerderij.nl meerdere succesverhalen en adviesartikelen over verbrede landbouw.
Lees ook: De gestage opmars van de neventak
Bekijk oude foto‘s: Begin verbreding: tent in de tuin en kalfjes aaien
Advies: Zo begin je een neventak
Reportage: Bed & Breakfast zorgt voor financiële risicospreiding


Beheer
WP Admin