Na het instorten van de visserij legden boeren zich toe op de zogenaamde ‘grove tuinbouw’. Op de achtergrond is daar wat van te zien. Percelen waren niet allemaal even makkelijk met paard of trekker te bereiken, de boot was vaak net zo handig en de jeugd vermaakte zich ermee. - Foto: Misset BoerenlevenAchtergrond

Kijkje in 1956: Vrolijke jeugd hielp een handje mee

Het dorp De Rijp moest het vroeger hebben van de visserij. Dat bracht in de 17de eeuw goed geld op.

Deze vrolijke foto is gemaakt in 1956 in de buurt van het Noord-Hollandse De Rijp. Vervoer tussen percelen ging deels per boot en in de zomer hield vooral de jeugd zich hier graag mee bezig.

De gronden rondom dit dorp zijn van oudsher erg drassig, vee weiden ging amper, dieren zakten op sommige stukken makkelijk tot hun hakken in de zompige ondergrond. Waar de draagkracht groot genoeg was, werd het land gebruikt als hooiland.

‘Waterboeren’

Van heel vroeger uit legden boeren in dit gebied zich toe op de visserij, met name de haringvangst. Ze deden dat niet half, De Rijp had in de 17de eeuw de op een na grootste haringvloot van het land. Nog weer verder terug hadden ze zich op de walvisvaart gestort. Kortom, de boeren hier maakten van de nood een deugd, want deze manier van ‘waterboeren’ leverde flink geld op. De Rijp was dan ook behoorlijk welvarend, tot de klad kwam in de visserij. Dat had mede te maken met het inpolderen van hele gebieden rondom het dorp.

Vollegrondsgroenteteelt beklijfde niet

Het wegvallen van de visserij had grote gevolgen, boeren probeerden nieuw inkomen te genereren met het telen van vollegrondsgroenten. Dat leverde echter veel minder op en het beklijfde dan ook niet. De agrarische activiteiten verdwenen uit het dorp, dat inmiddels vooral in trek is bij vermogende forenzen die bereid zijn voor de oude boerderijen een miljoen of meer neer te tellen. En zo is het dorp alsnog weer welvarend, alleen zonder de oorspronkelijke beroepsgroep.

In de rubriek Zo ging het toen gaan we terug in de tijd. Boerderij bestaat al meer dan 100 jaar en aan de hand van foto's uit het archief kijken we naar de agrarische sector in de vorige eeuw. Benieuwd naar meer historie? Check het dossier Zo ging het toen.

Beheer
WP Admin