Een lijn vol fris en schoon wasgoed, was vaak een prestigegebeuren van boerinnen. Vooral met de witte was viel eer te behalen, hoe witter hoe hoger de status. Maar alles was tot in de jaren ’60 handwerk, machines en drogers waren er nog niet. - Foto: Misset BoerenlevenAchtergrond

Kijkje in 1954: maandag wasdag

Dagen duurde het doen van de was. Boerinnen schrobden hun armen rauw.

Maandag wasdag, het was vroeger heel gewoon. Om het vele handwerk, zowel op het achtererf als op het voorerf, in goede banen te leiden, maakte men een weekplanning. Wellicht hield niet iedereen op maandag wasdag, maar een vaste dag was er vaak wel.

Enorm karwei

Wassen was vroeger namelijk een enorm karwei. Wasmachines bestonden nog niet, dus kwam het aan op voorweken, uitkoken, schrobben, spoelen en handmatig uitwringen. Er waren zeker twee tot drie dagen mee gemoeid. Boerinnen liepen op zulke dagen met ontblote armen, rood en rauw van het hete sop, de zeep en soms ook chloor.

Drooglijnen

Lakens, schorten en kapjes kregen soms nog een nabehandeling met stijfsel, daarna kon de hele handel aan de lijn. De witte was werd ook wel op een bleekveld gelegd maar ten tijde van de foto kwam dat al niet veel meer voor. Vrijwel elke boerin gebruikte toen al drooglijnen. Wapperend in de wind droogde het goed snel, mits het natuurlijk zonnig en winderig weer was.

Een dag met klamme mist zette geen zoden aan de dijk, dan kwam het droogrek eraan te pas, dat werd vol sokken en onderbroeken gehangen waarna het bij de kachel kwam te staan. Wie herinnert zich niet de schroeilucht als het te dichtbij hing? Maar ’s zomers speelde dat niet.

Elke dag schone kleren niet vanzelfsprekend

Omdat wassen zoveel werk was, waren elke dag schone kleren niet vanzelfsprekend. Een hemd kon je best nog een keer aan, een onderbroek ook. En bovenlakens waren na verloop van tijd nog prima te gebruiken als relatief schone onderlakens.

In de rubriek Zo ging het toen gaan we terug in de tijd. Boerderij bestaat al meer dan 100 jaar en aan de hand van foto's uit het archief kijken we naar de agrarische sector in de vorige eeuw. Benieuwd naar meer historie? Check het dossier Zo ging het toen.

Beheer
WP Admin