Op de foto is onder meer een hooimijt te zien die op de slootkant is gebouwd. Het hooi werd hier vanaf de boot rechtstreeks op gelost. Dat scheelde veel sjouwwerk. - Foto: Misset BoerenlevenAchtergrond

Kijkje in 1954: een hooiberg op de slootkant

Vóór de toeristische invasie was Giethoorn een gewoon boerendorp, maar met ongewoon veel sloten.

Deze foto is in 1954 gemaakt in Giethoorn. Het was nog voor de toeristische invasie die het dorp op de kaart zette als ‘Hollands Venetië’ waardoor het wereldberoemd werd. De vele sloten en vaarwegen waren in de tijd van de foto puur functioneel, je had ze nodig om van A naar B te komen want niet overal lag een weg, zeker percelen achteraf waren zonder boot niet te bereiken.

Wat voor de Gieterse boeren doodgewoon was, was voor veel mensen van buiten het dorp heel bijzonder. Alles ging op de boot; van mest, koeien en schapen tot machines, werktuigen en hooi.

Varen met hooibergen

Dat hooi was nog wel even een dingetje. Omdat heen en weer varen van en naar het hooiland tijdrovend was, probeerde men om per keer zoveel mogelijk mee te nemen. En dus voeren er regelmatig ‘hooibergen’ door het dorp, hoog maar gelijkmatig opgetast zodat de berg toch stabiel lag. Tot zover geen probleem, maar hij moest wél onder al die beroemde bruggetjes door kunnen en dat was centimeterwerk. Soms paste het niet, dan werd wat water in de boot geschept zodat deze nog iets dieper kwam te liggen. Dan kon het wél.

Toeristische schippers

Toen de vaarwegen nog niet onveilig gemaakt werden door onervaren toeristische schippers, was hooitransport per boot nog wel te doen, maar naarmate het aantal toeristen op het water toenam, besloten steeds meer boeren over te stappen op andere manieren van vervoer. Inmiddels waren ook in het buitengebied al wegen aangelegd, dat verruimde de mogelijkheden.

In de rubriek Zo ging het toen gaan we terug in de tijd. Boerderij bestaat al meer dan 100 jaar en aan de hand van foto's uit het archief kijken we naar de agrarische sector in de vorige eeuw. Benieuwd naar meer historie? Check het dossier Zo ging het toen.

Beheer
WP Admin