Ethyleen kan ook ingezet als kiemremmer in pootgoed. Foto: Wick Natzijl AkkerbouwNieuws

Kiemremmer ethyleen ook geschikt voor fritesaardappelen

De belangrijkste fritesaardappelrassen kunnen het hele bewaarseizoen ook met ethyleen kiemvrij gehouden worden. Dat zei Dirk Garos van Restrain tijdens een presentatie op de aardappeldemodag in Westmaas.

Restrain liet 4 jaar proeven doen, waarbij het gebruik van ethyleen is vergeleken met het inzetten van Chloor IPC. Daarbij is gekeken naar kieming en bakkwaliteit van de fritesaardappelen.

Volgens Garos bleek alleen het ras Asterix niet geschikt om onder ethyleen te bewaren. Bij de andere fritesrassen is geen verschil in bakkwaliteit gevonden tussen de systemen. Bij Innovator dat gevoelig is voor inwendige kiemvorming is dat volgens Garos geen enkele keer gevonden.

Geen residuen

De kosten voor het kiemvrij houden met behulp van ethyleen zijn volgens Garos niet hoger dan voor een behandeling met Chloor IPC. Bij grotere eenheden, zo’n 6.000 ton aardappelen, is het zelfs goedkoper dan Chloor IPC. Het grootste voordeel is dat er geen residuen in aardappel en bewaring achterblijven.

Kieming beheersen met behulp van ethyleen wordt door Restrain al 12,5 jaar gedaan. Inmiddels is het product in 36 landen toegelaten en wordt jaarlijks 1 miljoen ton aardappelen behandeld.

Beheer
WP Admin