Foto: Koos Groenewold AlgemeenNieuws

Keurmerken gaan samen

De eerste boom in het woud aan keurmerken is gekapt. De keurmerken Rainforest Alliance en UTZ gaan later dit jaar fuseren. Milieu Centraal is blij, maar ziet liefst nog tientallen keurmerken en duurzaamheidslogo’s verdwijnen. Het huidige aantal van 90 keurmerken en duurzaamheidslogo’s schept volgens de organisatie verwarring bij de consument.

In 2016 stelde Milieu Centraal, een voorlichtingsorganisatie, een lijst op met 11 topkeurmerken, waaronder Beter Leven, EKO, Fairtrade en Milieukeur. Ze deed dat in opdracht van het ministerie van Economische Zaken, waar landbouw onder valt. Doel is te komen tot steeds minder keurmerken, die bovendien zich duidelijk van elkaar onderscheiden.

Ook Rainforest Alliance en UTZ stonden op de lijst. “Dat beide topkeurmerken vanaf nu samen optrekken, verdient een dikke pluim. Het maken van een duurzame keuze in de supermarkt wordt nu nog makkelijker”, zegt Kirsten Palland van Milieu Centraal.

Tropische producten

De keurmerken van Rainforest Alliance en UTZ prijken op tropische producten als koffie en cacao. De keurmerken staan op producten die door zo’n 182.000 boeren in landen als Brazilië, Ivoorkust en Colombia worden aangeleverd. Rainforest Alliance en UTZ richten zich onder meer arbeidsomstandigheden, milieu en natuurbehoud.

Beheer
WP Admin