AkkerbouwOpinie

Kersen-, graan- en lavendeloogst 2014

Dit jaar was het catastrofaal qua verkoopprijzen bij de kersen! De vroege kersen brachten een € 0,30-0,35 per kg op; de laatste vrachtwagens werden tegen € 0,20 per kg verkocht. Waardeloos.

In Hongarije wordt dan direct gesproken over kartelvorming of inkoopmaffia. Mooie felle discussies, maar je kunt er niks mee. Dezelfde discussie ken ik maar al te goed vanuit de varkens. Ook daar ben je als producent van een massaproduct helemaal afhankelijk van de afnemer. Varkens kun je dan nog een aantal weken ‘vasthouden’, maar met de kersen kun je helemaal niks. Die moeten elke dag met vrachtwagens vol van het veld af. Met een anoniem massaproduct moet je accepteren dat de prijs door een ander wordt bepaald.

De kwaliteit van de kersen was prima. De opbrengst per hectare lag op 13,8 ton, wat ook prima is. Wat dat betreft mooie resultaten en een voldaan gevoel. Wat overheerst is natuurlijk het feit dat de totale inkomsten van de kersenverkoop slechts 40% van het niveau 2013 bedroeg. Dit zijn gigantische schommelingen en maakt het plannen van investeringen of een groeistrategie lastiger.

Tarwe gaat in opslag

De graanvelden stonden er net als in de rest van Europa prima bij. De verkoopprijs af combine is stukken lager dan de afgelopen jaren. Momenteel is de prijs €14 per 100 kg af combine. We hebben besloten om een grote hal vol te rijden en de verkoop later in het seizoen te proberen. Wellicht kan dan een prijsje van minimaal €17 per 100 kg worden gescoord.

Lavendel de meest interessante tak

Verreweg de kleinste tak, maar wel een interessante is de lavendelteelt. We hebben daar namelijk de hele keten in eigen hand. Bij de kersen en granen verdient de handel meer aan de waren dan de producent. Bij de lavendel produceren we het uitgangsproduct, maken we producten en verkopen die in eigen beheer. Naast het feit dat het meer voldoening geeft, ben je ook minder afhankelijk van de aasgieren.

De opbrengst van ruim 0,5 hectare lavendel bedroeg dit jaar bijna 15.000 boeketjes en bijna 100 liter pure lavendelolie. Prima. De lavendel is in twee, drie jaar tijd enorm gegroeid. De planten lijken nu op grote paars/blauwgekleurde voetballen. Een prachtig gezicht.

 

[([002_boerderij-image-1567998.jpeg]:inzetgroot)]

Dit 2 ha grote tarweveldje wordt omringd door 8 ha kersengaarden. Dit tarweveldje moet nog worden volgezet met kersenboompjes.

Elke vrijdag de stand van zaken van de internationale graanmarkt, met o.a. nieuwe noteringen en artikelen die normaal alleen voor abonnees zijn. Schrijf je in voor de Graanmarkt nieuwsbrief

Meer informatie over de prijzen van granen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Tarwe
  • Mais
  • Sojabonen
  • Beheer
    WP Admin