AkkerbouwNieuws

Kamp: geen problemen met teeltregels en exportcertificering

Den Haag – Er ontstaan volgend jaar geen problemen met de export van aardappelen en aardappelproducten. Ook zullen de teeltvoorschriften van het Productschap Akkerbouw tijdig worden omgezet in wetgeving.

Dat beloofde minister Henk Kamp van Economische Zaken woensdagavond aan de Tweede Kamer. “Exportcertificaten zullen we verstrekken op de manier waarop dat moet gebeuren en waarop dat ook in het verleden goed heeft gewerkt.”

De teeltvoorschriften zullen tijdig worden aangepast, beloofde Kamp. Ook op het punt van de regels voor keuring van landbouwspuiten en de afvoer van verpakkingen van gewasbeschermingsmiddelen, wil de minister zorgen dat er geen gat in de regelgeving ontstaat tussen het einde van de productschappen (per 31 december 2014) en de overname van de regelingen door de ministeries van Infrastructuur en Milieu of Economische Zaken.

Het Productschap Akkerbouw (PA) gaat de minister aan zijn belofte houden, zegt secretaris Matthé Elema. “Het ministerie moet er een tandje bij zetten om problemen te voorkomen als het productschap per 1 januari niet meer bestaat. Het verloopt niet vlekkeloos. Het bedrijfsleven gaat inventariseren waar de knelpunten zitten.”

Volgens het PA moeten veertien verordeningen over naar de ministeries van Economische Zaken (EZ) en die van Infrastructuur en Milieu. Dat is tot nu alleen gelukt met de erosieverordening. Het PA betwijfelt of de andere dertien op tijd zijn omgezet. Daarnaast heeft het PA nog steeds geen duidelijkheid of het ministerie van EZ de exportcertificering volgend jaar geregeld heeft.

Beheer
WP Admin