PluimveeNieuws

Kamer wil snel praten over Kip van Morgen

Den Haag – De Tweede Kamer wil op korte termijn praten over het oordeel van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) over de Kip van Morgen. Een meerderheid van het parlement vroeg dinsdag om een brief van de staatssecretaris over de ontstane situatie, nu de ACM heeft bepaald dat de afspraken over de Kip van Morgen strijdig zijn met de mededingingsregels.

De ChristenUnie vroeg dinsdag bij monde van Carla Dik-Faber om een debat. Volgens Dik-Faber slaat het oordeel van ACM de bodem uit de duurzaamheidsambities van het bedrijfsleven. Zij meent dat met het oordeel van de consumentenautoriteit niet alleen de Kip van Morgen onderuit gehaald wordt, maar ook andere duurzaamheidsinitiatieven.

Het CDA heeft afgelopen zomer in een initiatiefnota aangegeven dat  de mededingingsregels voldoende ruimte moeten bieden voor duurzaamheidsinitiatieven. Woordvoerder Jaco Geurts van het CDA zei naar aanleiding van het verzoek van Dik-Faber in de Kamer blij te zijn dat de ChristenUnie ook tot dat inzicht is gekomen. “Ik zou zowat zeggen: de ChristenUnie is ook wakker geworden.”

SGP-woordvoerder Elbert Dijkgraaf vindt dat het kabinet aan zet is. “Maar het kabinet acteert niet.”

PvdA en Partij voor de Dieren willen wel praten over de uitspraak van de ACM, maar zij tonen zich niet onder de indruk van de Kip van Morgen. Marianne Thieme van de PvdD zei dat wat haar betreft de Kip van Morgen al lang de Kip van Gisteren is. De SP wil dat niet alleen de mededingingsregels aan de orde komen, maar ook de margeverdeling binnen de keten.

Lees ook: ‘ACM steekt spaak in het wiel van verduurzaming’

Beheer
WP Admin