De Europese Commissie stelt voor om het vangen van kippen aan de poten weer toe te staan, ondanks dat dit momenteel verboden is. – Foto: Mark Pasveer PluimveeNieuws

Kamer wil einde aan vangen van kippen aan de poten

De Tweede Kamer verzet zich tegen het Europese voorstel om het vangen van kippen aan de poten toe te staan. Een meerderheid stemde voor een motie van Esther Ouwehand om het kabinet te vragen tegen dit voorstel te stemmen.

De Tweede Kamer wil dat Nederland zich verzet tegen het Europese voorstel om het vangen van kippen aan de poten weer toe te staan. Een meerderheid van SP, GroenLinks-PvdA, PvdD, Denk, Volt, CU, PVV, FvD en Ja21 stemde voor een motie van Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) die het kabinet vraagt tegen het Europese voorstel te stemmen.

Vangen kippen aan poten formeel verboden

Het vangen van kippen aan de poten is formeel al lange tijd verboden via de Europese transportverordening, maar de werkwijze wordt wel gedoogd. “Nu stelt de Europese Commissie voor om dit toch weer toe te staan voor de kippen, terwijl het nu verboden is. In Nederland heeft de rechter al drie keer gezegd: het is verboden en het wordt tijd dat er gehandhaafd wordt,” aldus Ouwehand tijdens het debat. Recent oordeelde het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) dat het vangen van kippen aan de poten verboden is en ook gehandhaafd moet worden.

Demissionair landbouwminister Piet Adema ontraadde de motie van Ouwehand. Niet omdat hij tegen een verbod op het vangen van kippen aan de poten is, maar omdat de motie vraagt tegen de hele transportverordening te stemmen, waarin ook een aantal verbeterpunten staan.

Adema kritisch over voorstellen Europese Commissie

Adema is kritisch over de voorstellen van de Europese Commissie om de regels over het vangen van kippen te versoepelen. “Dat is voor ons ook een teleurstelling, want we hadden graag gezien dat er stevige maatregelen in dat pakket zaten.” Hij wijst op de uitspraken van rechters in Nederland over het vangen van kippen en de afspraken met de sector om te stoppen met deze werkwijze. Ouwehand vindt dat de minister in Brussel met de vuist op tafel moet slaan om de regels niet te laten versoepelen. “Ik heb inmiddels een hele wijze raad gehoord van mevrouw Van der Plas. Zij heeft gezegd dat het natuurlijk niet werkt om in Europa met de vuist op tafel te slaan, en dat slim politiek onderhandelen de beste strategie is. Dat geldt ook hiervoor,” reageert Adema.

Reacties

  1. Het niet aan de poten vangen is veel stressvoller voor de kip dan de voorgestelde methode . In de kamer zijn het allemaal kippen zonder koppen. sukkels. nergens verstand van. Al die voorstellen van ouwerhand zijn veel slechter voor het milieu en gaan haar doel voorbij

    1. Echt niemand . Het is maar 3 of 4 seconde en nu gaat het veel langer duren waar de kip niet blij van wordt

Beheer
WP Admin