De Tweede Kamer wil dat de regering een eind maakt aan stikstofjacht door de luchtvaart bij boeren. De vrijkomende stikstofruimte moet ingezet worden voor de legalisatie van PAS-melders, aldus een Kamermeerderheid, die daarmee steun geeft aan een motie van GroenLinks-PvdA en CDA. – Foto: Mark Pasveer AlgemeenNieuws

Kamer: geen stikstofruimte van boer voor luchtvaart

De Tweede Kamer wil dat de regering een eind maakt aan stikstofjacht door de luchtvaart bij boeren. De vrijkomende stikstofruimte moet ingezet worden voor de legalisatie van PAS-melders, aldus een Kamermeerderheid, die daarmee steun geeft aan een motie van GroenLinks-PvdA en CDA.

De coalitiepartijen PVV en VVD steunden de motie niet, BBB en NSC wel. Verder kreeg de motie steun van SP, Volt, D66, ChristenUnie en SGP.

Minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) zegt dat de regering niet tegemoet kan komen aan de wens van de Tweede Kamer. “Het opkopen van stikstofrechten is wettelijk toegestaan. Daarmee heeft het kabinet geen instrumenten om hierop te interveniëren”, aldus Harbers, die niet de eerst verantwoordelijke minister is voor stikstof, maar wel voor luchtvaart.

Volgens indiener Habtamu de Hoop (GroenLinks-PvdA) willen de luchthavens in Eindhoven en Rotterdam ook stikstofruimte bij boeren opkopen, om daarmee hun eigen stikstofbelasting te verlagen. De Hoop zegt dat het kabinet de belofte moet nakomen om voorrang te geven aan de legalisering van PAS-melders.

Lees meer over het stikstofbeleid

Beheer
WP Admin