De kalversector kampt met hogere kosten, vooral door gestegen energieprijzen. - Foto: Koos Groenewold RundveeNieuws

Kalversector heeft hogere voergeldcontracten nodig

De kosten in de kalversector lopen op. Goede samenwerking en hogere voergeldcontracten zijn nodig.

In 2023 moeten kalverbedrijven zo efficiënt mogelijk gaan werken. Samenwerking met ketenpartijen is daarin noodzaak. Bedrijven die hun eigen energie opwekken in de vorm van zonnepanelen en/of zonnewarmte of hun eigen biomassa verbranden, profiteren hiervan door het kostprijsvoordeel. De verduurzaming van de kalversector zet daardoor ook verder door in 2023. Dat stelt Rabobank in haar meest recente update voor de kalverhouderij.

Samenwerking in integraties

Rabobank verwacht vooral veel van de samenwerking in integraties, die met name in de blankvlees- en jongrosé-sector voorkomt. Rabobank geeft aan dat door deze constructie de sector sterk staat ten opzichte van Europese concurrenten. Nu is de Nederlandse kalversector kostprijsleider in de Europese Unie, en de bank verwacht dat de sector de succesformule van samenwerken en integreren verder uitbreidt.

Kosten blijven stijgen

Alfa Accountants merkt op dat de vleeskalverhouders in 2022 geconfronteerd zijn met sterk gestegen kosten voor energie, mestafzet en hogere rentepercentages. Alfa verwacht dat de energiekosten op een hoger niveau zullen blijven, maar ook dat de mestafzetkosten en rente nog verder stijgen. Vleeskalverhouders die hun kalveren op contract houden en al hun mest moeten afzetten, kunnen door de sterk gestegen kosten liquiditeitsproblemen krijgen. Vooral wanneer er niet is geïnvesteerd in energiebesparende maatregelen zoals zonnepanelen. Daarom zijn er hogere vergoedingen nodig in de voergeldovereenkomsten.

Mogelijk minder afzet door inflatie

Zowel Rabobank als Alfa Accountants waarschuwen voor de risico’s van minder afzet die mogelijk ontstaat door de hoge inflatie. De consument heeft minder te besteden en de afzet van luxeproducten, zoals kalfsvlees, kan dan verminderen. De concurrentie van goedkopere vleessoorten neemt toe. Mogelijk bezoeken ook minder mensen de horeca; een belangrijk afzetkanaal van kalfsvlees.

Beheer
WP Admin