Kabinet steunt plan om beschermde status wolf af te zwakken
Nederland steunt het voorstel van de Europese Commissie om de beschermde status van de wolf af te zwakken. Demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur) zei vrijdag 24 mei dat ze akkoord gaat als er in juni of juli over wordt gestemd.
Brussel wil dat de wolf van een ‘strikt beschermde status’ naar een ‘beschermde status’ gaat. Het gaat volgens de minister nog wel heel lang duren voor het zover is, want het verdrag van Bern moet worden aangepast om de statusverlaging mogelijk te maken.
Van der Wal wil beheersbare situatie
Van der Wal wil een “beheersbare situatie” voor de wolf in Nederland. Het verlagen van de beschermde status helpt daarbij, zegt ze. Het geeft op termijn meer flexibiliteit en mogelijkheden om te werken aan die beheersbare situatie. De wolf blijft beschermd, benadrukt ze.
Met de nieuwe status komen er meer mogelijkheden om te beheren, aldus de minister. Ook kun je dan meer doen, mocht een wolf probleemgedrag te vertonen. Maar je kan ook nog steeds met nationale wetgeving komen om de regels aan te scherpen, zegt ze. “Die flexibiliteit is nodig, daarom gaan wij voor stemmen.”
Lees: Rijksoverheid: regie op samenleven met wolven in het landelijk gebied
Meningen verschillen over beschermde status wolf
De EU-lidstaten hebben echter nog lang geen overeenstemming over het voorstel van de Europese Commissie. Onder meer Duitsland is tegen het plan. Ook verschillen de milieuministers (die er uiteindelijk over gaan) en de landbouwministers van mening over de statusverlaging.
De Raad voor Dieraangelegenheden kwam vrijdag met het advies voor een landelijke aanpak van het wolvenvraagstuk. Van der Wal vindt dat een goed plan. Veehouders moeten veel meer worden geholpen bij het beschermen van dieren tegen de wolf. Er zouden meer wolfwerende rasters moeten komen om vee te beschermen. De minister laat een landelijke aanpak over aan haar opvolger.
Volgens een woordvoerder van de Faunabescherming is er nog niet zoveel aan de hand, omdat er voor de beslissing eenstemmigheid moet zijn. “Ik zie het nog niet gebeuren”, aldus de zegsman over de voorgenomen verdragswijziging. “Het is kennelijk een belofte om gehoor te geven aan een deel van de bevolking.” De Faunabescherming stapt zeker naar de rechter als het zover komt.
Artikel gaat verder onder de afbeelding
De Raad voor Dierenaangelegenheden adviseert @minlnv om samen met de provincies een landelijke uitvoeringsagenda op te stellen voor samenleven met #wolven. 1/2 pic.twitter.com/wN6ysuGBoi
— Christianne van der Wal-Zeggelink (@MinisterNenS) May 24, 2024
Wolvenprovincies blij met uitspraak minister
Wolvenprovincies Gelderland en Drenthe zijn blij dat minister Van der Wal voor het afzwakken van de beschermde status van de wolf gaat stemmen. De provincies hebben hier in Den Haag en Brussel voor gelobbyd.
Een woordvoerster van gedeputeerde Harold Zoet (BBB) uit Gelderland zei dat Zoet “uiteraard blij is” met de aankondiging van de minister.
De Drentse gedeputeerde Egbert van Dijk (BBB) sluit zich daarbij aan. “Ik ben heel tevreden dat de minister van LNV onze signalen heeft opgepakt en zich gaat inzetten voor het verlagen van de status van de wolf, zodat het beheer in de toekomst eenvoudiger wordt.”
Plattelanders zijn tegen de wolf en stedelingen voor. Mensen die het veroorzaakte leed gezien hebben en de schade krijgen weten beter waar ze over praten. Stedelingen zijn (weer) zeer naïef.
De beschermde status van de wolf zal door Brussel worden aangenomen. Betekent dit dan automatisch dat Den Haag dat moet volgen, zeker nu er in het verdrag een clausule komt dat ieder land in dezen bepaalde vrijheden heeft om aanpassingen te doen? Ik vrees dat we ons blij laten maken met een dode mus, zolang er alleen maar gedode landbouwhuisdieren in beeld komen, zal de Natuurlobby alles in het werk zetten om de wolf zwaar te blijven beschermen. Voor hen valt de Wolf onder de exoten die alle bescherming moet krijgen die mogelijk is en hier past ook foto censuur in.
De beschermde status van de wolf zal door Brussel worden aangenomen. Betekent dit dan automatisch dat Den Haag dat moet volgen, zeker nu er in het verdrag een clausule komt dat ieder land in dezen bepaalde vrijheden heeft om aanpassingen te doen? Ik vrees dat we ons blij laten maken met een dode mus, zolang er alleen maar landbouwhuisdieren worden gedood zal de Natuurlobby alles in het werk zetten om de wolf zwaar te blijven beschermen. Zij hebben niets met landbouw, zij denken dat we van Natuur kunnen leven in plaats van leven met Natuur.
han, en ze denken dat de winkel altijd gewoon vol/is, en blijft. en als het kan voor noppes proberen die producten in huis te halen om te consumeren. afgezien van het leed, van de nog in levende verscheurde dieren, die de boer aantreft na een aanval van de wolf ziet. de wolf gewoon verwijderen uit nederland, immers ons land is echt veel te klein voor die wolf.