AkkerbouwNieuws

Kabinet scherpt eisen voor inzet middelen aan

Den Haag – Het Nationaal Actieplan Duurzame Gewasbescherming dat het kabinet deze week naar de Tweede Kamer stuurde, scherpt de eisen voor het toepassen van middelen verder aan. Zo moeten producenten van gewasbeschermingsmiddelen emisiereductieplannen opstellen, wordt de norm voor driftreductie aangescherpt en moeten alle boeren aan geïntegreerde gewasbeschwerming gaan doen.

Door het strengere gewasbeschermingsbeleid, onder meer vastgelegd in het convenant duurzame gewasbescherming, is in de periode 2004-2010 de milieubelasting van het oppervlaktewater al met 85 procent afgenomen. Ook het totale gebruik nam af. Dit blijkt echter onvoldoende om de waterkwaliteitsdoelstellingen van de Kaderrichtlijn Water te bereiken. In 2027 mogen geen overschreidingen meer zijn in het oppervlaktewater en op innamepunten van drinkwater.

De toelatingshouders (veelal de producenten) van middelen moeten een emissiereductieplan opstellen. De overheid verzorgt de monitoring van de emissies. Boeren en andere spuiters worden geacht te helpen om normoverschreidingen te beëindigen.

Agrarische sectoren hebben zelf al aangekondigd de drift van gewasbeschermingsmiddelen verder te verminderen. Zij willen technieken toegepassen die leiden tot minimaal 75 procent driftreductie op het gehele perceel, in plaats van 50 procent reductie langs oppervlaktewater.

Alle boeren moeten uiteindelijk werken met de methode van geïntegreerde gewasbescherming. Eerst neemt de boer preventieve maatregelen en past hij biologische en mechanische methoden toe. Pas als dat onvoldoende succes heeft, worden chemische middelen toegepast. Dit najaar komt het kabinet met de tweede nota Duurzame Gewasbescherming. Daarin worden de plannen nader uitgewerkt.


Nieuwsbrief akkerbouw

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin