AlgemeenAchtergrond

Jongeren keren zich af van het stierenvechten

Stierenvechten trekt de afgelopen jaren fors minder toeschouwers in Spanje. Ook in Zuid-Amerikaanse landen als Ecuador en Peru lijkt de animo voor de omstreden sport af te nemen. Heeft de eeuwenoude traditie nog toekomst?

,,De stierenvechtindustrie is op een gegeven moment niet meer vol te houden’’, meent Estefanía Pampín Zuidmeer, medewerkster van CAS International (Comité Anti Stierenvechten). ,,Het zijn voornamelijk oudere mensen die naar het stierenvechten gaan. Er gaan steeds minder jongeren. Momenteel kunnen de fokkers het alleen nog volhouden, omdat ze landbouwsubsidies van de Europese Unie ontvangen.”

Het stierenvechten is naar verluidt ouder dan Spanje. Al ver voor het jaar 1000 beoefenden edelen te paard deze sport in het koninkrijk Castilië. Na de ontdekking van Amerika in 1492 introduceerden de Spanjaarden het stierenvechten in de Nieuwe Wereld.

Volgens het CAS worden er jaarlijks wereldwijd meer dan 250.000 stieren en koeien gemarteld en gedood tijdens stierengevechten en aanverwante evenementen. In samenwerking met zusterorganisaties in landen waar stierengevechten zijn toegestaan, voert het CAS met onder meer voorlichtingscampagnes en lobbywerk actie tegen de evenementen. ,,Er is veel onbegrip voor wat we doen, en dan vooral in Nederland’, zegt Pampín Zuidmeer. ,,Veel mensen noemen ons werk zinloos, omdat er in Nederland helemaal geen stierengevechten worden gehouden. We leggen dan uit dat CAS International opgericht is om toeristen te informeren. Bovendien betaalt iedere Nederlander via zijn belastinggeld mee aan het in stand houden van het stierenvechten, omdat de Europese Unie met landbouwsubsidies het stierenvechten steunt.”

Enkele recente ontwikkelingen in Spanje en Latijns-Amerika geven de tegenstanders van het stierenvechten moed. Zo sprak een meerderheid van de bevolking van Ecuador zich in mei uit tegen het doden van dieren tijdens publieke evenementen. Een van de grootste opstekers voor het CAS is het vorig jaar genomen besluit van het parlement van de Spaanse regio Catalonië om het stierenvechten met ingang van 1 januari 2012 te verbieden. ,,Door het besluit van Catalonië voelt de stierenvechtindustrie zich door ons in het nauw gedreven’’, stelt Pampín Zuidmeer. ,,In allerlei gemeenten en provincies in Spanje is daarna geprobeerd het stierenvechten te beschermen door het tot cultureel erfgoed te verklaren. In april is dat in de regio Madrid gelukt.”

De medewerkster van CAS International denkt niet dat de pogingen om de sport in stand te houden veel zullen uithalen. Ze verwijst naar gegevens van het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken over de teruggelopen animo voor het stierenvechten. ,,De cijfers liegen er niet om. Het aantal stierengevechten is gedaald van 2622 in 2007 naar 1724 in 2010. Dat is een afname van 34,2 procent.”

Beheer
WP Admin