Foto: ANP AlgemeenNieuws

Jonge boeren: stop met plotselinge beleidswijzigingen

Jonge boeren van NAJK en verschillende jongerenraden van boerencoöperaties willen dat beleidsmakers stoppen met plotselinge wijzigingen door te voeren. Daartoe lanceren de clubs donderdag een manifest, dat ze presenteren aan de landbouwspecialisten in de Tweede Kamer.

Via het manifest doen de jonge boeren en tuinders een oproep aan de politiek om ruimte te geven voor ondernemerschap en ontwikkeling. NAJK-voorzitter Roy Meijer geeft aan: “Jonge boeren en tuinders zitten vol energie en creativiteit om uitdagingen aan te gaan. Wij zijn ambitieus en onderdeel van de oplossing in plaats van het probleem. Onder de juiste condities kan de land- en tuinbouw haar belangrijke functies ook in de toekomst blijven vervullen en blijft het aantrekkelijk om in de sector te werken.”

Het initiatief komt van NAJK en is ondertekend door de jongerenraden van onder andere CONO, CRV, CZAV, FrieslandCampina, Avebe, Cosun, Rabobank en Agrifirm.

Reacties

  1. De overheid zit in een spagaat. Aan de ene kant willen ze ruimte kunnen geven. Er zijn veel boeren en tuinders die de ruimte zinvol zouden benutten door te gaan boeren op basis van eindresultaat, bijvoorbeeld houden aan grond en oppervlaktewater normen. Aan de andere kant is er een deel die langs het randje van de afgrond loopt. Een risicovol pad, zeker met de argusogen van Brussel op ons gericht omdat we nog echt niet het schoonste jongetje van de Europese klas zijn. Om te voorkomen dat er in de afgrond word gevallen (lees: bijvoorbeeld derogatie ingetrokken) worden er telkens professorische hekjes geplaatst. Met zijn allen wegblijven van de rand is een manier om ruimte te kunnen geven aan individuele werkwijze.

Beheer
WP Admin