Parmaham uit Italië - Foto: ANP VarkensNieuws

Italië ook dupe van exportbeperkingen door AVP

De uitbraak van Afrikaanse varkenspest (AVP) heeft ertoe geleid dat een aantal niet EU-landen hun grenzen sluiten voor Italiaans varkensvlees.

Dat meldt de Italiaanse boerenorganisatie Confagricoltura. Het gaat vooralsnog om China, Japan en Taiwan. Buurland Zwitserland heeft beperkingen opgelegd voor de import van varkensvleesproducten uit Italië. In de regio Piemonte is 7 januari 2022 AVP vastgesteld bij een wild zwijn. Het aantal positief geteste zwijnen was eind vorige week opgelopen tot zeven.

Bescheiden exportvolume

In volume is de Italiaanse export van varkensvlees en -bijproducten naar landen buiten de EU relatief klein. In 2020 ging het 147.487 ton. Nederland exporteerde in 2020 848.868 ton varkensvlees naar derde landen en Spanje bijna 2 miljoen ton. In geld uitgedrukt ligt het anders. Italië verkoopt voor zo’n € 700 miljoen aan varkensvleesproducten buiten de EU, waarvan € 500 miljoen verwerkte producten, zoals hammen en salami‘s. Nederland verkoopt voor € 1,9 miljard aan varkensvleesproducten buiten de EU. De Italiaanse export brengt per kilo ruwweg eens zoveel op dan de Nederlandse. Het Italiaanse exportvolume naar derde landen bedraagt 2,4% van de totale EU-uitvoer van varkensvlees en bijproducten.

Extra tegenslag

De impact van de exportbeperkingen voor Italiaans varkensvlees is op papier gering voor de Europese varkensmarkt. Toch werkt het verstorend. De varkenshouderij kampt al een tijd met lage opbrengstprijzen en uitzonderlijk hoge kosten. Elke extra tegenslag is daarom direct voelbaar voor de boeren.

De slechte varkensmarkt is ook een onderwerp tijdens de vergadering van de Europese landbouwministers. De Tsjechische minister riep op tot steunmaatregelen voor de varkenshouderij.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief varkensgezondheid en ontvang maandelijks gratis artikelen die normaal alleen te lezen zijn voor abonnees.
Beheer
WP Admin