Varkenshouders in het Duitse Emsland lopen miljoenen schade door de uitbraak van Afrikaanse varkenspest. -Foto: Twan Wiermans VarkensNieuws

ISN: AVP in Emsland kost de sector € 15 miljoen

De gevolgschade van de AVP-uitbraak komt vooralsnog voor rekening van de boeren.

De schade als gevolg van de beperkingen door Afrikaanse varkenspest (AVP) in het Duitse district Emsland bedraagt minimaal € 15 miljoen. Dat becijfert de Duitse belangenbehartiger voor de varkenshouderij, ISN. De restricties duurden ruim drie maanden en lopen woensdag 5 oktober af. De schade bestaat onder meer uit 17.000 vleesvarkens die in de restrictieperiode zijn afgeleverd. Allemaal tegen een opbrengstprijs van nul euro. Circa 65.000 slachtrijpe varkens liggen klaar om af te leveren, maar zijn veel te zwaar om zonder gewichtskorting te verkopen.

Oplopende kosten

Samen met de extra voerkosten voor deze dieren loopt dit deel van het schadebedrag op tot € 3,9 miljoen. Daarbij komen de kosten van de vermeerderaars door de moeizame biggenafzet. De ISN schat die op € 2,4 miljoen. De komende weken lopen de kosten nog op. Zodra de beperkingen zijn opgeheven zijn, zal de afzet nog niet vlekkeloos verlopen.

Fonds naar Italiaans voorbeeld

De ISN roept de landelijke regering en deelstaatregeringen op de varkensboeren niet in de steek te laten en de schade te vergoeden. Dat geldt ook voor toekomstige uitbraken. De belangenbehartiger wijst daarbij naar Italië. Dat land besloot in juli een fonds van € 25 miljoen op te richten om schade als gevolg van AVP in het noorden van het land te vergoeden.

Niks concreets

De regering van de deelstaat Nedersaksen laat desgevraagd weten dat haar landbouwminister onlangs – in een overleg met collega’s van alle andere Duitse deelstaten en de landelijke landbouwminister – heeft gepleit voor een noodfonds. Doel is een landelijk fonds, dat snel en niet bureaucratisch werkt. De richtlijnen voor zo’n fonds worden uitgewerkt en liggen ter beoordeling. Van noodhulp op korte termijn is dus geen sprake, zo lijkt het.

Beheer
WP Admin