AkkerbouwOpinie

Investeren in uitvinding

Uitvinden en een product in de markt zetten is voor goede ondernemers nog wel te doen. Lastig wordt het als financieren niet lukt omdat de bank dat niet wil.

De Wingssprayer is de opvolger van de spuitmachine met sleepdoek om drift te voorkomen. Bij de wingssprayer is de sleepdoek vervangen door een kunststof plaat die met carbonveer-strips aan een frame is bevestigd. Dit frame wordt aan de spuitboom bevestigd. Door deze speciale constructie treedt nauwelijks nog drift op. De Wingssprayer heeft een diepe indringing in het gewas.

Uitvinder van de Wingssprayer is Harrie Hoeben in Maarheeze (N.-Br.). Hij heeft gedurende zijn carrière als landbouwspuiter al meer uitvindingen op zijn naam gezet. Zo is hij mede-ontwikkelaar van de eerste zelfrijdende spuitmachine met een cabine die op en neer kan. Hoeben is een ondernemer, zo een waarvan in Nederland volgens Den Haag een tekort heeft. Mensen die hun nek uitsteken en risico nemen.

In de markt zetten

Iedereen weet dat uitvinden één is en nog niet eens het moeilijkste onderdeel van het proces. Na het uitvinden komt de volgende stap: hoe maak ik mijn product rijp voor massaproductie? Dit is ook een technische uitdaging, maar voor de meeste uitvinders wel te doen. De een-na-laatste stap is vele malen moeilijker: hoe zet ik mijn product in de markt? De laatste stap is nu een nog groter probleem dan voor de crisis.

Stapel aanvragen

Hoeben heeft bijna alle stappen inclusief het in de markt zetten goed doorlopen. Op zijn bureau ligt een stapel aanvragen van boeren en spuitmachinefabrikanten om de Wingssprayer geleverd te krijgen. Hoeben werkt dan ook met iedereen die twee rechterhanden heeft en in staat is de onderdelen in elkaar te schroeven. Zijn twee zonen leveren hierin een niet onbelangrijk aandeel.

Bank financiert niet

Geen centje pijn, zou je zeggen. Helaas wel, want: hoe financieren we de handel voor?  Dit is een taak van onze systeembanken. Helaas nemen zij aanvragen van ‘flutbedragen’ niet in behandeling. Voor Hoeben en voor velen van ons is €300.000 geen flutbedrag, maar voor de zakenbanken en zelfs voor de coöperatieve meedenkbank is dit bedrag te klein om maar een gesprek aan te gaan met Wingssprayer.

Crowdfunding

Gelukkig is Hoeben een moderne ondernemer die weet dat er geld onder de mensen zit, maar dat de bank hier niets mee wil doen voor zijn spaarders. Hoeben kan deze spaarders wel aan een redelijk rendement helpen, misschien op termijn wel meer dan de bank aan rente berekent voor een hypotheek. Dus is Hoeben begonnen met crowdfunding. Daarvoor heeft hij eerst de nodige bedrijven opgericht: de bv Wingssprayer en sinds enkele weken voor de crowdfunding een coöperatie u.a.

De coöperatie u.a. heeft ten doel het aantrekken en beheren van kapitaal ten behoeve van de fabricage en het in de markt zetten van de Wingssprayer en in de toekomst het beheren van patenten en licenties en fabricage van betreffende machines. De coöperatie u.a. wordt bestuurd door een bestuur gekozen uit de leden-financiers, zodat Hoeben met zijn partner, die nu het bestuur vormen, zich kunnen terugtrekken om iedere vorm van belangenverstrengeling te vermijden.

Gok

Na alles overwogen te hebben, heb ik besloten een x-aantal aandelen te nemen in deze coöperatie u.a., want mijn spaarbank geeft ook al geen rente op spaargeld. Helaas heeft de politiek in haar wijsheid lang geleden besloten van iedere burger 1,2 procent rente-inkomsten als belasting te heffen over spaartegoeden en ander vermogen. Nu is dit bedrag net zo veel als de rente die ik op mijn internetspaarrekening kan vangen. Bij deze wijze van sparen holt mijn vermogen(tje) achteruit en dat kan ik niet verkroppen. Dan maar de gok op alles of niks via beleggen in een bedrijf waarin ik vertrouwen heb.

Beheer
WP Admin