AkkerbouwOpinie

Invasie van jonge boeren in Australië

De negen jonge Nederlanders van oogstploeg 2013 zijn aan het rondtoeren door Australië, Nieuw-Zeeland of Azië of al weer terug in Nederland. In drie weken tijd hebben ze 8.000 hectare geoogst, wat neerkomt op gemiddeld 100 hectare per dag van 24 uur per maaidorser.

Het is altijd spannend om met een nieuwe, onervaren groep, van wie sommigen nog nooit op een maaidorser of rupstrekker hebben gereden, naar het te oogsten perceel te rijden. Het is verbazingwekkend te zien dat sommige jongens het na een paar dagen beter doen dan iemand met meer ervaring. Toch is het ook logisch. Sturen van de maaidorsers hoeft niet, dit gaat al jaren met gps. Afstellen gaat in principe met het standaard computerprogramma, waarna de fijnafstelling gebeurt op advies van een ervaren persoon via de radio (het ‘bakkie’). Voor introductiedagen en cursussen was dit jaar geen tijd. Sommige jongens kwamen uit het vliegtuig en stapten de volgende dag al op de machines. Gelukkig is alles goed gegaan.

Meer leren dan op school

Voor de meeste personen is enkele maanden praktijk een zeer leerzame ervaring. Bij aankomst spreken de meeste jongeren wat school-Engels. Na enkele weken hoor je ze via de radio in vloeiend Engels grappen maken. Ik hoor dikwijls dat ze in de paar weken hier meer geleerd hebben dan in een heel jaar op school. Bovendien houden ze er nog wat zakgeld en een vakantie aan over. Volgend jaar proberen we voor de theoretische kant enkele dagen uit te trekken en professionele instructeurs in te huren, zodat ieder de kneepjes van het oogsten helemaal onder de knie heeft.

Extreem weer

De opbrengsten dit jaar zagen er super uit. We maakten ons al zorgen waar al dat graan te bergen. Helaas was er vijf weken voor de oogst een extreem laat nachtvorstje van min 4. Toen was de topopbrengst van de baan. Bij het koolzaad was 80 procent weg, bij de tarwe 20 tot 100 procent, afhankelijk van het bloeistadium. Bij de gerst was amper schade, bij de chickpeas (kikkererwten) is 50 procent verloren. Schrale troost is dat het de laatste 120 jaar nog nooit zo laat zo hard gevroren heeft in dit gebied. Alsof dit niet genoeg was, hadden we twee weken na de vorst een week met zeer warm weer en harde wind. Ook weer een nieuw record wat betreft hitte begin september. Tijdens oogsten is het normaal tussen 30 en 40 graden, maar niet dit jaar. Een paar dagen was het ’s morgens bij het wisselen van de shift maar 5 graden!

Net kostendekkend

Uiteindelijk bracht de tarwe dit jaar gemiddeld 2,5 ton per hectare op, wat zo ongeveer de kostprijs dekt, inclusief huur van de grond en de schade door wild. Want wild zit hier. We hebben deze week in een paar uur tijd 370 wilde varkens afgeschoten. Die jacht gaat met behulp van een helikopter. We doden er net genoeg om te zorgen dat het bestand volgend jaar in ieder geval niet groter is.


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin