'Internationale aandacht voor recht op grond nodig' - Foto: Koos Groenewold AlgemeenNieuws

‘Internationale aandacht voor recht op grond nodig’

Lilianne Ploumen, minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, moet internationale druk uitoefenen om afspraken te maken over de erkenning van eigendomsrechten, vindt hoogleraar Annelies Zoomers.

Hoogleraar International Development Studies Annelies Zoomers van Universiteit Utrecht: “Ik zou het wel stoer vinden als onze minister dat in de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling aan de orde zou stellen.” Dat zei Zoomers woensdag 14 juni tijdens een rondetafelgesprek met leden van de Tweede Kamer.

‘Meer nodig dan wettelijke regeling’

Sandra Seeboldt, beleidsadviseur van Oxfam Novib sloot zich daarbij aan tijdens dezelfde bijeenkomst. Geoff Andrews, directeur van Disaster Response ZOA, maakte duidelijk dat alleen het treffen van een wettelijke regeling voor landeigendom niet de oplossing is. Hij noemde het voorbeeld van een hervorming in Burundi, waar het landeigendom in een register is geregeld, maar waar vrouwen niet of nauwelijks als eigenaar geregistreerd zijn, hoewel ze in feite wel de titel hadden om eigenaar van de grond te zijn of te worden.

Beheer
WP Admin