AkkerbouwAchtergrond

Interesse genoeg voor WK Spruitjes Koken

Veenendaal – Een deelnemer aan het Wereldkampioenschap Spruitjes Koken laat zijn spruiten zien aan bezoekers.

Veenendaal – Een deelnemer aan het Wereldkampioenschap Spruitjes Koken laat zijn spruiten zien aan bezoekers, voornamelijk moeders van kinderen van een basisschool in Veenendaal. Daar organiseerde Food4You de kampioenschappen. Food4You wil de consumptie van spruitjes verhogen, net als die van andere koolsoorten en bonen. De jury van basisschoolleerlingen stond onder leiding van Pierre Wind.

Foto VidiPhoto

Bierum – Teler Jan Willem Bakker in het Oost-Groningse Bierum is met de oogst van 120 hectare winterpeen begonnen. Bakker heeft een nieuwe tweerijer aangeschaft. ”We hebben naast deze nog een tweerijer. We zijn donderdag met de oogst begonnen. Het ging erg goed, ondanks de regen van eerder deze week. Over de kwaliteit valt nu nog niks te zeggen. Dat moet in de bewaring blijken. De opbrengst is wel 15 tot 20 procent lager dan gemiddeld. De peen heeft te weinig licht gekregen en te veel water.”

Foto Koos van der Spek

Cheongju – In november proberen vele duizenden Zuid-Koreaanse leerlingen via toelatingsexamens toegang te krijgen tot de beste universiteiten van het land. Om de jongelingen een hart onder de riem te steken geven sommige ouders hun kinderen een vierkante appel cadeau met daarop de Chinese karakters voor ”succes hebben”.

De vorm van de appels lijkt op de hoeden die Koreaanse studenten dragen tijdens de slagingsceremonie. De appels worden sinds 2002 geproduceerd in de provincie Chungcheongbuk-do, in het midden van het land. Het betreft een vinding van Lee Chong Boun, die in 1997 zijn sportschoenenzaak opgaf om zijn droom, de vierkante appel, te realiseren. De appels krijgen tijdens de groei een plastic doos.

De Japanners waren als eeuwige rivalen de Zuid-Koreanen voor met vierkant fruit. Al in de jaren ’80 werd in het dorp Zentsuji op het kleinste van de vier grote Japanse eilanden, Shikoku, met behulp van glazen dozen vierkante watermeloenen geteeld. Het werd geen commercieel succes, mede door de prijs van meer dan 10.000 yen (94 euro).

Foto ANP

Dubai – De Amerikaanse televisiebekendheid Kim Kardashian (midden) en haar moeder Kris Jenner (links) maken samen de eerste milkshake van Millions of Milkshakes buiten de VS. Millions of Milkshakes had al vestigingen in Los Angeles, in Hollywood en nabij Santa Monica, maar is nu ook present in Dubai.

De keten richt zich sterk op promotie door beroemdheden. Vanaf 2012 laat Millions of Milkshakes wekelijks een reality show maken over het bezoek van een beroemdheid aan één van de vestigingen. Kardashian is actrice noch zangeres, maar werd bekend door deelname aan reality shows en het daten met in de VS bekende sportsterren.

Foto ANP

Quezon – Kippenpootjes worden op een natte markt in de Filippijnse stad Quezon in de Filippijnen te koop aangeboden. Zondag is door internationale organisaties uitgeroepen tot Wereldvoedseldag. Hoge en sterk wisselende prijzen zijn dit jaar het thema. Volgens de Wereldbank drukten hoge voedselprijzen in 2010/2011 bijna 70 miljoen mensen de extreme armoede in.

De meeste honger wordt geleden in Afrika ten zuiden van de Sahara maar in Oost-Azië zijn delen van China, Vietnam en de Filippijnen volgens de Wereldbank het meest kwetsbaar. De stedelijke bevolking wordt het hardst geraakt. Quezon is met meer dan 2,5 miljoen inwoners de grootste stad van de Filippijnen.

De Wereldbank denkt dat een tweede Groene Revolutie nodig is. In de jaren 60 slaagden Zuid-Amerikaanse en Aziatische landen erin de productie sterk te verhogen. Nu zal de groei van de productie echter ook duurzaam moeten zijn, en ligt het antwoord niet in de aanwending van meer kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen.

Foto ANP

Beheer
WP Admin