Het aanbrengen van het ontmestingssysteem in de onderkeldering van de tweede stal van het ZonVarken in De Heurne (Gld.). -Foto: Koos Groenewold VarkensNieuws

Installeren ontmestingssysteem tweede ZonVarken-stal

De tweede stal van het ZonVarken in De Heurne (Gld.) krijgt gestalte. De onderkeldering van de uitloop is bijna klaar en er wordt volop gewerkt aan het aanbrengen van het ontmestingssysteem.

Als eerste worden de opvanggoten voor de urine gelegd. Daarboven komt een stellage waarop kunststof tegels komen te liggen. Door de gaten van de tegels loopt de urine direct naar de goot en wordt zo afgevoerd naar een aparte opvangput. Doel is dat de urine op den duur afgezet kan worden als kunstmestvervanger.

De vaste mest blijft op de tegels liggen, die worden op de kopse kant van de uitloop schoongeveegd waarna de vaste mest in een tweede opvangput wordt opgeslagen.

‘Urine als kunstmestvervanger’

“Door mest en urine direct te scheiden wordt de emissie beperkt. Het grote voordeel van dit systeem is dat het weinig bewegende delen bevat en die zitten ook nog eens naast de stal. We hebben goede hoop dat de opgevangen urine straks ingezet kan worden als kunstmestvervanger”, leggen initiatiefnemer Rob Nieuwenhuis en technische man Theo Tangelder uit bij het nog openliggende systeem. ZonVarken wil het nieuwe mestsysteem inschrijven voor de Subsidiemodules brongerichte verduurzaming stal- en managementmaatregelen.


Nieuwsbrief varkensmest

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen varkensmest.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin