Telers zouden 25% tot 45% minder phytophthora-middelen nodig hebben bij de Innate.<br /><em>Foto: Mark Pasveer </em> AkkerbouwAchtergrond

Innate nadelig voor aardappelsector EU

De VS en Canada omarmen de GMO-aardappel Innate. Dat is een concurrentienadeel voor de aardappelverwerkers in de EU.

Canada geeft de genetische gemodificeerde aardappel Innate een toelating. De GMO-aardappel mag al in de Verenigde Staen worden geteeld. Dat tast de concurrentiepositie van de Europese aardappelverwerkers aan. De GMO-aardappel drukt de kosten voor de teelt en de verwerking van aardappelen tot frites en andere producten. De VS en Canada zijn de grootste concurrenten van de Europese verwerkers op de lucratieve afzetmarkten in Azië en Zuid-Amerika.

Minder gevoelig voor stootblauw

De Innate is van oorsprong de Russet Burbank, een veel geteeld aardappelras in de VS. De GMO-aardappel is ontwikkeld door het Amerikaanse voedingsmiddelenbedrijf J.R. Simplot. De ontwikkeling verliep in 2 fasen. De 1e generatie Innate vormt minder kankerverwekkend acryl­amide als de producten te heet worden gebakken. Ook is de aardappel minder gevoelig voor stootblauw.

De voordelen zijn groot, stelt Simplot. Als alle Russet-aardappelen in Canada uit de Innate-variëteit zouden bestaan, zou 400.000 ton aardappelen minder verloren zijn gegaan. Dat had ook een forse besparing opgeleverd aan CO2-uitstoot, energiekosten, waterverbruik en gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Deze Innate kreeg vorig jaar een definitieve toelating in de VS. Vorig jaar is het daar geteeld op 160 hectare. Simplot verwacht een groei naar 2.500 hectare in 2017.

Phytophthora-resistentie verlaagt teeltkosten

Simplot ontwikkelde een 2e generatie Innate, die bovendien resistent is tegen phytophthora. Dat betekent een verdere reductie van de teeltkosten. De verwerker stelt dat telers 25% tot 45% minder phytophthora-middelen nodig hebben. De 2e generatie kreeg in januari de goedkeuring van het landbouwkundig bureau FDA in de VS. Simplot verwacht dat ook het milieubureau EPA deze Innate binnenkort goedkeurt.

Simplot creëerde de eigenschappen in de aardappel door de volgorde van de genen te veranderen en bepaalde genen onklaar te maken. Het is geen transgenese met soortvreemde of cisgenese met soorteigen genen, want er is geen gen van buitenaf ingebracht.

Accepteert afzetmarkt GMO-aardappel?

De grote vraag is in hoeverre de afzetmarkt de Innate accepteert. Er zijn afnemers die geen GMO-aardappelen willen. Maar inmiddels zijn bijna alle mais, sojabonen, katoen en koolzaad in de VS genetisch gemodificeerd. Dat vergemakkelijkt de acceptatie van de Innate. Als de afzetmarkten de Innate-producten accepteren, levert dat de Europese aardappelverwerkers een fors concurrentienadeel op. GMO-aardappelen zijn verboden in Europa.

Meer informatie over de aardappelprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Fritesaardappelen
  • Aardappelvlokken
  • Exportaardappelen
  • Pootgoed
  • Tafelaardappelen
  • Voeraardappelen
  • Beheer
    WP Admin