Foto: Mark Pasveer AkkerbouwNieuws

Infectiekans op phytophthora neemt toe

Het risico op phytophthora was in het hele land klein aan het begin van deze week. Maar naarmate de week vordert, valt meer neerslag en groeien de risico‘s.

Daardoor neemt ook de luchtvochtigheid toe en daarmee de kans op besmetting met de ziekte. Het beeld is wel erg wisselend deze week. “Veel zal afhangen van waar de buien vallen”, zegt Cor Rijzebol, coördinator van adviesbureau Dacom.

Kaartjes van Dacom

Op de kaartjes van Dacom is te zien dat het risico op phytophthora toeneemt van donderdag naar vrijdag. Daarna wordt weer droger weer voorspeld, waardoor het risico ook weer afneemt. Zaterdag blijft het risico in het zuidwesten het grootst. Daar zijn dan nog oranje en rode stippen te zien. In het noordoosten blijft het risico ook aanzienlijk, gezien de donkergroene stippen. In de rest van Nederland zit het risico op zaterdag onder de 10%.

Geen beeld van ziektedruk door phytophthora

De Dacom-kaartjes geven weer hoe hoog het risico is op een infectie met phytophthora. Maar ze zeggen niets over de hoeveelheid aardappelen die al zijn aangetast door phytophthora. De kaartjes geven geen beeld van de ziektedruk.

Dacom vraagt akkerbouwers haarden te melden op de Dacom-phytophthorahaardenkaart. Naast gegevens als temperatuur en relatieve luchtvochtigheid, wordt de aanwezigheid van ziektebronnen in de omgeving gebruikt als input voor het adviseringssysteem.

Dacom vraagt akkerbouwers haarden te melden op de Dacom-phytophthorahaardenkaart.