Foto: Canva/PRASANNAPiX AkkerbouwNieuws

India verbiedt export tarwe, prijzen kunnen wereldwijd oplopen

India heeft de export van tarwe verboden. Een hittegolf heeft de productie beperkt en de binnenlandse prijzen zijn fors gestegen. Daardoor komt de voedselzekerheid in India in gevaar, volgens de autoriteiten. Het besluit zou de prijs van tarwe op de wereldmarkt verder kunnen opdrijven.

De wereldmarkt had het Indiase graan dit jaar goed kunnen gebruiken. Export uit Oekraïne is amper mogelijk door de oorlog in dat land. Het Indiase verbod is opmerkelijk omdat het land eerder nog liet weten op een recordexport van tarwe te rekenen. Ook de Verenigde Staten en Frankrijk kampen met weersomstandigheden die het verbouwen van de belangrijke graansoort bemoeilijken.

Brood en granen duurder

Zorgen over tarwe drijven onder andere de prijzen voor brood op. In Nederland waren brood en granen vorige maand bijna 6% duurder dan een jaar eerder, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Vooral armere landen en mensen in Afrika en Azië worden zwaar getroffen door de hogere voedselprijzen. (ANP/RTR/BLOOMBERG)

Reacties

  1. De politiek is de baas. Bij lage wereldmarktprijzen moeten boeren voor die lage prijzen produceren en maar zien hoe ze het redden. Zijn die wereldmarktprijzen sky high en kunnen boeren daarvan profiteren, dan sluiten de grenzen. Boeren worden misbruikt om zo goedkoop mogelijk de stedelingen te voeden.

Beheer
WP Admin