De spuit wordt gevuld met – in dit geval legale – gewasbeschermingsmiddelen voor het spuiten van suikerbieten tegen bladschimmels. – Foto: Henk Riswick AkkerbouwNieuws

Illegale middelen gewasbescherming onderschept

De Roemeense, Spaanse en Italiaanse opsporingsdiensten hebben een importlijn voor illegale gewasbeschermingsmiddelen vanuit China naar Europa opgerold. Het gaat om namaakproducten die onder de naam van bekende merken werden verkocht.

Het onderzoek begon met de vondst van illegale middelen in januari 2022 in Italië. In het kader van de jaarlijkse door Europol gecoördineerde actie Sliver Axe, gericht op de illegale handel in gewasbeschermingsmiddelen, stuitte de Italiaanse Carabinieri op Padova-namaakmiddelen. Deze middelen hebben een grotere hoeveelheid werkzame stof dan het originele product. Op de zware markt was er grote vraag naar namaakmiddelen, zegt Europol. De namaakmiddelen werden voor lagere prijzen geleverd.

Namaak als biologisch in de markt gezet

Het criminele netwerk dat zich met de illegale invoer en handel bezighield, was actief in Roemenië en Italië. De producten kwamen uit China en Singapore. Sommige producten kwamen als biologische meststoffen of gewasbeschermingsmiddelen met namaak-etiketten op de markt. Afgelopen maand kwamen de Italiaanse en Roemeense opsporingsdiensten gelijktijdig in actie. Daarbij werden op tien plaatsen gebouwen doorzocht en bewijs verzameld voor de veronderstelde fraude, vervalsing en belastingontduiking.

In een andere actie was sprake van samenwerking tussen Spaanse en Portugese opsporingsdiensten, gericht op een onderneming die vanuit Portugal illegale middelen in Spanje op de markt bracht. Het gaat daarbij om het in Europa verboden middel chloorpyrifos. Het middel kwam bij de toepassing niet alleen in landbouwgebieden terecht, maar ook in natuurgebieden. Volgens Europol leidt het illegale gebruik tot een bedreiging voor de moerasgebieden, het grondwater en de leefgebieden in het Doñana Nationaal Park.

Uit het onderzoek bleek dat mogelijk 12 ton aan illegale middelen is verhandeld met een potentiële illegale omzet van €7 miljoen. In verband met beide onderzoeken zijn meerdere verdachten aangehouden en bedrijven in onderzocht.



LEES MEER ARTIKELEN OVER GEWASBESCHERMING

 

Nieuwsbrief akkerbouw

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  1. Was het niet netter om in de kop van het artikel te vermelden dat dit het buitenland betrof : Illegale gewasbeschermingsmiddelen onderschept in Roemenie en Italie.

  2. Een illegaal middel dat precies hetzelfde is als een legaal middel vervuild niks meer. De overheid krijgt misschien minder tax of er is een buitenlands etiket op de verpakking. Foei foei maar geen milieu ramp.