HZPC betaalt 5% meer voor pootgoed oogst 2015 - Foto: Mark Pasveer AkkerbouwNieuws

HZPC betaalt 5% meer voor pootgoed oogst 2015

De definitieve pootgoedprijs van handelshuis HZPC voor oogst 2015 bedraagt €30,28 per 100 kilo. Dat is 5,1% meer dan de €28,81 die HZPC betaalde voor oogst 2014.

De definitieve prijs is 78 cent hoger dan de prognoseprijs die HZPC begin maart publiceerde, en het is de op een na hoogste pootgoedprijs van de laatste vier jaar. Alleen oogst 2013 betaalde beter (€33,42).

Er kwam veel pootgoed beschikbaar van oogst 2015, zegt directeur Gerard Backx. “HZPC verkocht een recordhoeveelheid pootaardappelen uit de Nederlandse pool. Het oude record dateert van oogst 2010. Het verhandelde volume uit de pootgoedpool van oogst 2015 ligt 3% hoger dan toen.” Terwijl de afzet in het afgelopen seizoen lastiger verliep dan in 2010.

Backx: “De internationale markt was afgelopen jaar minder gewillig dan toen. Algerije beperkte de import, vanwege de lage olieprijzen. De afzet naar Rusland was beperkt, vanwege de lage consumptieaardappelprijzen daar, in combinatie met de lage roebelkoers. En ook de Europese afzetmarkt voor pootgoed was beperkt door de lage prijzen voor consumptieaardappelen. De Europese markt heeft zich dit seizoen hersteld naar een vraag van reguliere omvang.”

Veel hogere opbrengst dan afgelopen jaren

De HZPC-telers in de Nederlandse pool haalden een gemiddelde opbrengst van 42,9 ton per hectare. Dat is volgens HZPC veel meer dan het gemiddelde van de afgelopen jaren. Van die 42,9 ton was gemiddeld 18,9% bovenmaats pootgoed, waarvoor telers een lagere prijs ontvangen.

De prijs geldt voor de klassen S t/m A die zijn geleverd in de pootaardappelpool van HZPC, vóór de afdracht van kwekersrecht en exclusief btw. HZPC berekent de gemiddelde prijs voor alle rassen op basis van herfstlevering voor de potermaat 28/55. Naast de uitbetalingsprijs, ontvangen de telers vergoedingen voor het opslaan en het opzakken van de aardappelen.