Een tweetal dromedarissen doet zich tegoed. - Foto: Canva / Getty Images RundveeNieuws

Houders herten en dromedarissen krijgen vrijstelling houdverbod

Bedrijven die nu herten of dromedarissen houden, krijgen een vrijstelling van het houdverbod. Ondanks dat de soorten niet op de lijst van hobby- en huisdieren staan.

In Nederland zijn er nog een paar bedrijven die voor het vlees herten houden. En er is een bedrijf dat dromedarissen, ofwel eenbultige kamelen, voor de melkerij houdt. Deze bedrijven dreigden per 1 januari 2024 te moeten stoppen. De dieren staan niet op de lijst met toegestane soorten. Minister Adema wil deze ondernemers helpen met een vrijstelling.

De vrijstelling betekent dat de huidige bedrijven mogen blijven bestaan, maar dat er geen nieuwe ondernemers met herten of dromedarissen mogen starten. Als de huidige bedrijven stoppen, eindigt deze vrijstelling.

In een brief aan de Tweede Kamer legt minister Adema uit: “Ze staan immers niet op de huis- en hobbydierenlijst, vanwege risico’s voor het dierenwelzijn en de veiligheid van de mens. Bedrijven die herten houden als productiedier en het bedrijf dat dromedarissen houdt als productiedier, krijgen de gelegenheid om deze dieren te blijven houden totdat het bedrijf ophoudt te bestaan.” De bedrijven mogen wel worden overgedragen.

Dit nieuws leidt tot blijdschap bij kamelenmelkerij Smits, het enige bedrijf met kamelen met één bult, in Berlicum (NB.)

Dat deze bedrijven een vrijstelling krijgen bevestigde Adema donderdagmiddag in een debat met de Tweede Kamer over dierenwelzijn.

Daar liet de landbouwminister ook weten dat er dus een einde aan hertenkampen gaat komen. Herten worden hier niet als productiedier gehouden. Dit ondanks bezwaren van SGP-Kamerlid Roelof Bisschops.

Beheer
WP Admin