Archieffoto van het planten van tulpenbollen. Bedrijven die gewasbeschermingsmiddelen leveren, hebben het middel Dinoterb nooit aan de bollensector verkocht, stelt de KAVB na een rondgang. – Foto: Mark Pasveer AkkerbouwNieuws

Hoogheemraadschap doet onderzoek naar Dinoterb in oppervlaktewater

Hoogheemraadschap Holland Noorderkwartier doet onderzoek naar hoe en wanneer bestrijdingsmiddel Dinoterb in het oppervlaktewater is terechtgekomen.

Milieuactiegroep Mobilisation for the Environment (MOB) trok een maand geleden aan de bel over de aanwezigheid van de stof in het gebied. Gebruik van het middel is namelijk sinds 1998 verboden. Uit metingen van het hoogheemraadschap blijkt dat op meerdere plaatsen in Noord-Holland de stof toch in het oppervlaktewater zit.

MOB stelt dat het onkruidbestrijdingsmiddel Dinoterb illegaal wordt toegepast in de sierteelt en wil dat het hoogheemraadschap en de NVWA optreden. Het hoogheemraadschap noemt in een reactie iedere beschuldiging voorbarig en zegt dat er geen concrete aanwijzingen zijn voor een mogelijke bron.

Hoogheemraadschap: ook eigen meetdata controleren

Holland Noorderkwartier gaat uitzoeken hoe en wanneer het middel in het water terecht is gekomen. Het hoogheemraadschap sluit niet uit dat het middel nog uit het verleden aanwezig is, toen het wel gebruikt mocht worden. MOB noemt dit onwaarschijnlijk; volgens de milieugroep wijzen de metingen erop dat de gehaltes toenemen.

Het hoogheemraadschap gaat ook de eigen meetdata controleren. Holland Noorderkwartier noemt het ‘niet eenvoudig’ om uit te zoeken hoe het middel in het oppervlaktewater is gekomen. Het benadrukt dat het veel te vroeg is om te spreken over handhaving (zoals waar MOB om vraagt), zonder dat bekend is wat de bron is.

Bloembollensector dringt aan op onderzoek

Een verontwaardigde bloembollensector dringt aan op diepgaand onderzoek naar de bron van de vervuiling. De sector lijkt onterecht beschuldigd te worden, zegt brancheorganisatie KAVB. Bedrijven die gewasbeschermingsmiddelen leveren, hebben het middel nooit aan de bollensector verkocht, stelt de KAVB na een rondgang.

Het hoogheemraadschap meldt hoe de aanwezigheid van de verboden stof in het oppervlaktewater aan het licht is gekomen. Dinoterb is geen onderdeel van de landelijke stoffenlijst van het Landelijk Meetnet Gewasbeschermingsmiddelen Land- en Tuinbouw. “Omdat Dinoterb in het verleden een probleemstof was in ons beheergebied, hebben we deze stof vanaf 2021 opnieuw in het meetpakket voor gewasbeschermingsmiddelen opgenomen”, aldus Holland Noorderkwartier.



LEES MEER ARTIKELEN OVER GEWASBESCHERMING

 

Nieuwsbrief akkerbouw

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  1. Mogen we weten op welke verboden stoffen nog meer gecontroleerd wordt? Kunnen tegenstanders van de landbouw dan rekening mee houden.