AkkerbouwAchtergrond

Hongaarse tarwekwaliteit valt tegen

In Hongarije wordt de soep niet zo heet gegeten als ze wordt opgediend. Dat weet ik allang. Dit jaar geldt dat zeker voor de tarweoogst.

De oogst is lang niet zo goed als verwacht. Toen ik begin juni enkele voorspellingen deed rondom de tarwe wist ik ook dat ik er, zoals altijd, niet ver naast zou zitten. Immers, dergelijke voorspellingen zijn niet moeilijk, want ieder jaar is in Hongarije hetzelfde. Na de bloei is het altijd zeer warm. En 35 tot 40 graden doet tarwe in de afrijpingsfase geen goed.

Koolzaadoogst viel mee

Hoewel ik meer van het koolzaad had verwacht, is de oogst van 3.500 à 4.000 kilo per hectare niet slecht. Zeker gezien de prijs van €468 per ton. De gerst is blijven steken op 5.500 tot 7.000 kilo per hectare. Voor Hongaarse begrippen ook zéér behoorlijk. De goede gerstoogst in combinatie met de gewijzigde forintkoers heeft een malaise ingezet in de graanprijzen. Al snel bracht gerst niet meer dan €112 per ton op. Deze malaise zet door naar de tarweoogst.

Kwaliteit holt achteruit

De tarweopbrengst was ondanks de druk van hoge temperaturen nog behoorlijk. Enkel het eiwitgehalte bleef steken op 9. Veel baktarwe zakte in kwaliteit naar voertarwe. Daarnaast betekenden twee regenperiodes 3 tot 4 dagen pauze. De kwaliteit is onderuit gehaald en veroorzaakte veel legering.

Overal hetzelfde beeld

Ik was de laatste dagen 100 kilometer noordwaarts en overal zag ik hetzelfde beeld. Mega-graanvelden waar enkele toeren eraf gereden zijn waarna men eruitgerend is.
Die twee regenperiodes en een derde die nu bezig is, hebben de meeste hoogrijpe tarwe naar de grond doen legeren.

Beheer
WP Admin