RundveeNieuws

Hogere melkprijs: Nederlandse supers weten het nog niet

Zaandam/Veghel/Huizen – Een hogere aankoopprijs voor melk is, anders dan in omringende landen, nog geen hoge prioriteit voor Nederlandse supermarkten.

Dit blijkt uit de eerste reacties op een telefonische rondgang. Nergens ligt al een plan klaar, overal is ruggespraak nodig over een antwoord.

In onder meer Groot-Brittannië, Frankrijk, België, Duitsland en Zweden hebben supermarkten de afgelopen weken toegezegd om meer geld te betalen voor melk.

Lidl Nederland nog niet zo ver

Lidl Duitsland gaat in Duitsland per 1 oktober 5 cent meer betalen voor de in te kopen melk, zo heeft de discounter toegezegd aan het Duitse Bauernverband (DBV). Voorzitter Joachim Rukwied reageert tevreden. “Dit signaal is nog een stap om met het oog op de gespannen situatie op de markten om onze melkveehouders te helpen.” Rukwied hoopt dat de andere grootgrutters het voorbeeld zullen volgen en dat ook de voor de inkoop van de overige zuivelproducten meer zal worden betaald. Zo ver als in moederland Duitsland lijkt Lidl Nederland nog niet.

Opbrengst voor mellkveehouders

In Frankrijk hebben diverse supers al een soort ‘bodemprijs’ beloofd. In Groot-Brittannië zijn diverse supers al verder gegaan. De Zweedse grootgrutter Ica zal met ingang van 21 september een half jaar lang 1 kroon (circa 10 cent) per liter melk meer vragen van de consumenten, zo werd afgelopen weekeinde bekend. De opbrengst moet onverkort ten goede komen aan de melkveehouders.

Ica, de leidende keten in Zweden, neemt dit initiatief in samenwerking met landbouw- en verwerkersfederatie Lanbrukarnas Riksförbund (LRF). Ze rekenen op een opbrengst van zo’n €10 miljoen. Ica-concurrent Axfood gaat hetzelfde doen, maar beperkt zich tot een periode van drie maanden.

Beheer
WP Admin