Foto: Mark Pasveer AkkerbouwNieuws

Hoge startnotering voergerst met € 188

Sinds 2012 was de eerste notering voor de nieuwe oogst voergerst niet meer zo hoog.

De eerste voergerstnotering voor oogst 2021 start met € 188 per ton op de graanbeurs in Groningen. De notering gaat daarmee € 31 hoger van start dan een jaar geleden. Sinds 2012 was de eerste notering voor de nieuwe oogst niet meer zo hoog. De oogst van tarwe moet nog starten. De meeste gerst komt met aanzienlijk lagere hectolitergewichten van het land dan de handelseis van 62 kilo per hectoliter. De neerslag van afgelopen periode heeft invloed op de kwaliteit van de granen.

Goede EU-hectareopbrengsten

Hoewel de kwaliteit te wensen overlaat, lijken de hectare-opbrengsten niet tegen te vallen. De EU-wintergerstopbrengst is in juli 0,8% naar beneden bijgesteld naar 5,85 ton per hectare vergeleken met de juni-prognose. Daarmee ligt de opbrengst voor seizoen 2021 alsnog 4% boven het 5-jarig gemiddelde.

In onder andere Frankrijk (6,5 ton), België (8,3 ton), Ierland (9,38 ton) en Nederland (8,5 ton) worden goede hectareopbrengsten verwacht. Dat blijkt uit de juli-prognose van het Joint Research Centre (JRC), het wetenschappelijk bureau van de Europese Commissie.

Elke vrijdag de stand van zaken van de internationale graanmarkt, met o.a. nieuwe noteringen en artikelen die normaal alleen voor abonnees zijn. Schrijf je in voor de Graanmarkt nieuwsbrief

Meer informatie over de prijzen van granen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Tarwe
  • Mais
  • Sojabonen
  • Reacties

    1. Door de vele regen ook veel problemen in noord west frankrijk. De opbrengsten zullen tegenvallen. Even afwachten wanneer de handel dat toegeeft.

    Beheer
    WP Admin